De werkgroep DuurZSaam Actief Midwolde is gericht op het organiseren van activiteiten en het nemen van initiatieven met betrekking tot duurzaamheid.

Werkgroep DuurZSaam Actief Midwolde

Het idee achter duurzaamheid is simpel: de wereld zodanig maken dat alle mensen vandaag én morgen goed kunnen leven en tegelijk de natuurlijke hulpbronnen van het leven in stand houden. Daarbij worden economie, milieu en sociale aspecten als gelijkwaardig beschouwd.

De werkgroep DuurZSaam Actief organiseert interactieve bijeenkomsten en activiteiten die gericht zijn op duurzame energie en op gezond ouder worden in een gezonde leefomgeving.

Als het gaat om duurzame energie wil de werkgroep een bijdrage leveren aan bewustwording van het energieverbruik en het gebruik van duurzame energie stimuleren.

Uitgangspunt van de werkgroep is het concept “Trias Energetica” dat gebruikt wordt bij het duurzaam ontwerpen van gebouwen. Het plaatje hieronder geeft de 3 stappen weer:

Trias Energetica
 1. Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan; bijvoorbeeld een compacte gebouwvorm of door isolatie van gevels en daken.
 2. Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen, zoals wind-, water-, en zonne-energie; bijvoorbeeld door installatie van een zonneboiler of zonnepaneel
 3. Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien; bijvoorbeeld door gebruik te maken van een warmtepomp, lage temperatuurverwarming (vaak in de vorm van vloerverwarming) of het beperken van leidinglengtes van verwarming- en ventilatiesystemen.

Voorbeelden van activiteiten die worden georganiseerd zijn: informatieavond klimaatverandering, LED belevingsavond, gebruik groene stroom, collectieve dorpswindmolen en zonnedaken, elektrische buurtauto.

Energie coöperatie 

Vanuit DuurZSaam Actief is in 2018 een energie coöperatie opgericht en wordt door de deelnemers van deze energie coöperatie windmolen(s) geëxploiteerd.

De energie coöperatie heeft een eigen bestuur en website, die je kunt vinden via deze link:  https://www.energiemidwolde.nl/

Gezond ouder worden in een gezonde leefomgeving

Als het gaat om gezond ouder worden in een gezonde leefomgeving wil DuurZSaam Actief een bijdrage leveren aan een gezonde leefomgeving.

Wij laten ons inspireren door “The Blue Zones”, blauwe zones. Dit zijn locaties waar mensen langer en gezonder leven dan elders op de wereld. Mensen die op één van deze locaties wonen worden gemiddeld 90 of zelfs 100 jaar, in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit. Willen we dat niet allemaal?
Er zijn vijf blauwe zones: het Italiaanse eiland Sardinië, Okinawa in Japan, Loma Linda in Californië, Nicoya in Costa Rica Peninsula en Ikaria, een Grieks eiland.

Het lijkt mysterieus maar het is goed te begrijpen. Het is een keuze die mensen in deze zones maken: men leeft nagenoeg zonder enige vorm van stress, zorgt voor voldoende rust/slaap, deelt geluk met familie/gemeenschap, heeft een doel in het leven en zorgt voor een gezonde dosis ontspanning.

Er zijn negen kenmerken die de levensstijl in de blauwe zones succesvol maakt. De kenmerken hebben elk een eigen symbool. ( helaas hebben we geen toestemming om een afbeelding van deze symbolen over te nemen; zie daarvoor op de website: www.bluezones.com)

 1. De Wandelaar staat voor natuurlijk bewegen omdat het plezier, conditie en zuurstof oplevert
 2. De Punt staat voor het doel in je leven waarvoor je elke dag wilt opstaan, die je richting geeft en je met voldoening vervult.
 3. De Yoga-figuur staat voor ontspanning, omdat een dagelijks uurtje rust of reflectie, innerlijke vrede en ruimte voor ontwikkeling oplevert
 4. De 80/20 code staat voor het recept dat 80% nemen van wat je nodig denkt te hebben voldoende is. Genoeg is genoeg en matig is gezond
 5. De Plant staat voor regelmatig gebruik van planten, groenten, fruit, zaden en kruiden omdat ze essentiële gezonde bouwstoffen bevatten
 6. Het Wijnglas staat voor 1 glas wijn per dag omdat het ontspant en polyfenolen bevat die de gezondheid bevorderen.
 7. De Groep staat voor ergens bij horen omdat dit de levensstrategie is die harmonie bevordert en een langer leven mogelijk maakt
 8. Het Hart staat voor geliefden die op de eerste plaats komen omdat belangeloze liefde het beste in de mens oproept
 9. De Cirkel staat voor levenslange vriendschappen die een sociale cirkel om je heen vormen en je spiegel, vriend en mentor zijn omdat ze dezelfde waarden delen

De activiteiten die we organiseren passen in de negen levensstijl-kenmerken van de Blauwe Zone. Deze levensstijl is alsvolgt samen te vatten:

 1. Natuurlijk en gezond bewegen, eten en drinken
 2. Saamhorigheid en betrokkenheid
 3. Vriendschap, liefde, eigen/ gezamenlijke waarden

Voorbeelden van activiteiten die worden georganiseerd zijn: natuurwandelingen, kookworkshops, aanschuiftafel, Happy Hour’s, snoeien.

DuurZSaam Actief werkt samen met anderen.

Samenwerken en samen delen: omdat we het niet alleen kunnen, we hebben een gezamenlijk maatschappelijk belang, we maken gebruik van elkaars kennis en ervaringen, omdat samenwerken met anderen het leuk maakt.

We werken samen met
– Onze omliggende dorpen o.a. Lettelbert en Oostwold.
– Groninger Energiekoepel (GREK) zie www.grek.nl/
– Buurkracht zie https://buurkracht.nl

DuurZSaam Actief bestaat uit:
– Percy Regensburg
– Alina Kunnen
– Mieke Boelens
– Lia Mulder
– Jannie Verwoerd en
– Ada Kruiter, voor vragen via het contactformulier

Note: Wilt u zelf een activiteit organiseren neem dan contact op met het bestuur.

Laatste DuurZSame mededelingen, en downloads klik hier:

Meer berichten...