Half Midwolde rijdt in de nieuwste Tesla

Een fantastisch mooi artikel door Ina Kooistra-Vogel in het Dagblad van het Noorden van 12 januari 2018, Groninger edities, pg. 23 over een initiatief van werkgroep DuurZSaam Actief Midwolde in samenwerking met Harm Nienhuis in Midwolde.

Een dorpsauto-app met daarin een Tesla S, Tesla X en een op biogas rijdende Audi A3 moet Midwolde verleiden tot een groener en in veel gevallen goedkoper autogebruik.

Midwolde – Een Tesla als buurtauto? In Midwolde bestaat het. In samenwerking met DuurZSaam Actief, een werkgroep van de dorpsvereniging, biedt het lokale garagebedrijf Nienhuis dorpsgenoten groene ‘cars on demand’. Via een in 2018 te lanceren dorpsauto-app kunnen een Tesla S, een Tesla X of een op biogas rijdende Audi A3 worden gereserveerd.

Het concept is succesvol uitgetest met enkele Midwolmers. Ada Kruiter beet het spits af. Zij is enthousiast bestuurslid van DuurZSaam Actief en eigenaar van een bedrijf, dat creatieve oplossingen biedt in alledaagse milieuvraagstukken.“Twee jaar terug vertelde Harm Nienhuis op een dorpsborrel over zijn plan om Midwolde ‘cars on demand’ te bieden. Ik stelde hem voor om dit te doen met groene auto’s. Harm verkocht mijn Mini Cooper en ik werd zijn testcase. Sindsdien rijd ik twee, soms drie dagen in de week in een op biogas of elektrisch rijdende auto.

”Dit bevalt Kruiter, die vanuit huis werkt en haar eigen afspraken plant, uitstekend. “Ik rij goedkoper, milieuvriendelijk en ben volledig ontzorgd. Dankzij de korte lijnen met de dorpsgarage is er genoeg flexibiliteit. Als het mooi weer is, pak ik de fiets. Heb ik plots een auto nodig, dan kan dat.”

Een door DuurZSaam Actief georganiseerde testdag met de Tesla S zette eind november twintig dorpsgenoten aan het denken. “De rijervaring met een Tesla is ongekend”, zegt Ada Kruiter. “Maar verreweg de meeste mensen kunnen zich geen Tesla veroorloven. Dankzij het buurtauto-initiatief lukt het wel om in de nieuwste elektrische wagens te rijden. Als je kijkt naar de vaste lasten van een eigen luxe auto, is het vaak nog goedkoper ook.”

Harm Nienhuis heeft als autoverkoper een opvallende overtuiging: het is achterhaald om uit gewoonte een auto aan te schaffen. “Mensen kopen een zware auto met trekhaak, omdat die een paar weken per jaar een caravan moet trekken. Zo’n auto is tweedehands te koop voor 25.000 euro, maar is na een aantal jaren nog 7500 euro waard. Aan wegenbelasting alleen al kost hij 600 euro per kwartaal. Intussen wordt de auto vooral voor korte ritjes gebruikt, of staat hij stil op de dam.” Als een luxe auto van de zaak ook privé wordt gebruikt, is er al gauw een forse bijtelling. “Voor zulke bedragen kun je wel tien keer een week met de Tesla op vakantie.”

Dat is precies, wat een buurman van Nienhuis na de Tesla-testdag deed. Hij kwam zeer uitgerust thuis. Nienhuis: “Het is een zelfsturende auto. Wettelijk is dat nog niet goed geregeld, dus voor de vorm heb je een hand op het stuur. Maar in principe kun je de krant lezen. Dat rijdt uitermate ontspannen”. Het feit dat om de paar uur moet worden geladen, maakt een relaxte reishouding ook gewenst. “Je reistijd neemt wat toe. Maar tanken is bij Tesla-laadpunten gratis.”

Na de testdag kreeg de garagehouder dusdanig veel respons, dat hij eind december besloot tot de aanschaf van een tweede Tesla, het hoge model X. “Dat kan voor mij uit als de auto tenminste 65 procent van de tijd door abonnementhouders wordt gereden.” Hij denkt na over de wens om ook een jonge deel-camper op de dorpsauto-app te zetten. “Ik zie daar wel mogelijkheden.”

Voor variabel gebruik heeft de Tesla een dagtarief van 200 euro. “Dat is een fors bedrag, maar verhuurbedrijven rekenen aanzienlijk meer. Voor abonnementhouders kan het uit.” De groene Audi A3 van Nienhuis is goedkoper. Daarnaast beschikt de garage over de ‘auto’s naar behoefte’ waar het ‘cars on demand’-plan in 2015 mee begon: van een Smart tot een Mercedes Vito. “Dan praten we over 15 tot 25 euro per dag.”