Een zaal vol geïnteresseerde Midwolders ging er eens goed voor zitten op 5 februari. Het doel van vanavond is elkaar inspireren en informeren over biodiversiteit met als resultaat een doe-lijst. Na een warm onthaal met koffie, thee en cake van de Dorpsvereniging stelde Anne Vogt van DuurZSaam Actief hardop een paar vragen. Waarom zien we steeds minder vlinders, vogels en bijen in Midwolde de laatste jaren? En hoe zou je daar zelf in je eigen tuin iets aan kunnen doen? Biodiversiteit is overal dramatisch gedaald maar ons langgerekte lintdorp heeft een voordeel. Wat als je een denkbeeldige ‘bijensnelweg’ van Midwolde zou maken? Niet vier maar zelfs vijf sprekers gingen gretig op deze vragen in.
‘Bijen houden kan iedereen, honingbijen houden niet’
Wankja Ferguson ontwerpt tuinen en heeft als ecoloog de laatste 15 jaar onderzoek naar vlinder- en bijenpopulaties gedaan. Haar motto is ‘Bijen houden kan echt iedereen, honingbijen houden niet’. Wankja laat zien dat het aantal bijensoorten dat in Nederland op de ‘rode lijst’ van bedreigde soorten staat is opgelopen tot … schrik niet 55%! Dus 181 van de 358 soorten zitten in de gevarenzone. Zo’n 50 soorten komen in Nederland al niet meer voor. Van Wankja leren we dat een hommel een bijensoort is en er juist daarvan zo’n 80% is verdwenen. En kende jij de ‘koekoeksbij’? Die vermomt zich als bij en legt stiekem eitjes in het nest van andere bijen. Maar waar gaat het dan wel goed? Onderzocht is dat in een gevarieerde ‘inheemse’ (hier van nature voorkomende) beplanting en begroeiing de soorten bijen en vinders toenemen. Belangrijk daarbij zijn zones van ongemaaid gras en oude bomen (meer dan 200 jaar oud).
Eikenprocessierups
Sjoerd Geling neemt het stokje over. Hij is groenbeheerder voor de gemeente Westerkwartier. Sjoerd vertelt dat al sinds de jaren ’70 ecologisch natuurbeheer wordt toegepast op Nienoord en in de gemeente Leek. Dat is goed nieuws want er is een hoge populatie van 74 soorten broedvogels en 11 soorten vleermuizen die hier goed toeven. Dat is voor een groot deel te danken aan meer dan 100 jaar oude bomen in het bos rondom het Podium Nienoord. Door de bermen zoveel mogelijk met rust te laten en te maaien met een ander patroon, blijft 40% gras staan. En dat zorgt weer voor bescherming van heel veel beestjes, die zo de winter door kunnen komen. Ook koolmeesjes, die een natuurlijke vijand van de gevreesde eikenprocessierups zijn, gedijen hier goed maar dat kan nog beter. En dat blijkt keihard nodig want vorig jaar alleen al zijn er in het park 40 nesten van de processierups geruimd.
Bijenapp ‘Midwolde zoemt’
‘Midwolde zoemt’ is de titel van de presentatie van Anita Pigmans. Ze werkt bij Landschapsbeheer en kwam met de bus die haar pal voor het Theehuis uitzette. Op het veld van ‘Olle Tuun’ aan de Hoofdstraat en op het terrein van de ‘pluktuin’ in Nienoord komen dit jaar twee heuse ‘Vlinder en Bijen Idylles’ vertelt Anita. De tuinen worden ingericht met planten en struiken waar bijen en vlinders graag op vliegen. Om de ‘Midwolde zoemt idylle’ vast te houden is bij-vriendelijk beheer het allerbelangrijkste en daarin kunnen ook de kinderen zich straks helemaal uitleven. Er komt namelijk een Google-Bijenapp! Paul Tameling vertelt dat de twee tuinen onderdeel zijn van een netwerk van 250 bijenplekken in heel Nederland. De Gebiedscooperatie Westerkwartier kreeg van Google een ‘Bijenapp’ subsidie en de Dijk-Weringstichting deed daar geld bij. Met de bijen-app kun je de bijen en vlinders in de tuinen, virtueel door middel van leuke en spannende activiteiten volgen en ontdekken!
Tips en Tops
Tijdens een drankje in de pauze vult iedereen de interesse-peiling over vervolg-activiteiten in en daarna neemt Stieneke van der Wal het woord. Met haar bedrijf ‘Noordererf’ aan de Traansterweg, het IVN en andere bedrijven in de buurt, geeft zij workshops over inrichting van tuinerven in opdracht van de gemeente Westerkwartier. Stieneke vertelt over het belang van bomen en struiken als windbescherming op je erf. Net als waterpoeltjes en plukjes ongemaaid gras. Zet lindes, hazelaars, wilgen en kornoelje in je tuin. Maar ook viburnum, egelantier, gelderse roos, meidoorn, krent en vlierbloesem struiken zijn super aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Voor vogels zijn elzentwijgjes, zonnebloempitten en bessen een voedzame bron. Tijdens een grappige quiz zette Stieneke ons regelmatig op het verkeerde been met leuke en interessante weetjes. Wist jij trouwens dat bijen in Nederland 1 miljard Dollar per jaar aan bedrijfswinst opleveren op allerlei soorten verse en producten gemaakt van groenten, fruit noten en kruiden?
‘Food for thought’
Ruim na tienen sloot Anne een zeer succesvolle avond met nuttige tips en ‘food for thought’ af en bedankte de sprekers met een Groninger ‘honingnotenkoek’.
En het vervolg? Sjoerd wil ons rondleiden op Nienoord en onthullen wat er allemaal wordt gedaan om de biodiversiteit zo groot mogelijk te houden.
Stieneke organiseert bij voldoende belangstelling een workshop tuinerven speciaal voor Midwolde. En van ‘Midwolde zoemt’, de bijen-app hoort u binnenkort meer van ons.
Ada Kruiter, namens DuurZSaam Actief Midwolde
Binnenkort worden de resultaten van de interesse-peiling over vervolg-activiteiten op de site gezet en kunnen we “aan het werk!!”