Happy hour, happy meal and happy bierbrouwen

Happy hour Afgelopen vrijdagmiddag verzamelde het dorp zich op het terras van het Theehuis voor de Happy Hour. Het moment om met elkaar onder het genot van een hapje en een drankje het wel en wee van de maand door te nemen. Er werd gemopperd over het vermaledijde schuurtje op de begraafplaats, waarvan iedereen de plaatsingsvergunning heeft gemist, nieuwe functies, antieke sportwagens, nieuwe trekkers en verhalen uit de oude doos. Die paar leden die er niet waren hebben wat gemist. Volgende kans: laatste vrijdag van juni.

Na happy hour en happy meal volgt een voordracht van een van de leden over zijn beroep of passie. Dit keer van Toon van den Broek over zijn passie en beroep: bierbrouwen. Hier aan de Pasop huist een professionele bierbrouwerij: www.brouwerijvandenbroek.com.

Toon en zijn vrouw brouwen labiek bier. Op afspraak kun je de brouwerij bezoeken en de tientallen houten vaten met rijpend bier Happy houraanschouwen en een paar flessen inslaan. Of u moet naar distributiepunten in Stad of Amsterdam om het vandenbroekbier te bemachtigen. Het bijzondere van lambiek bier is de gisting. De meeste bieren worden steriel bereid en gegist met een brouwers eigen gist stam. Bij lambiek gaan na het koken van de wort (mout en granen) de ramen open om de  gist uit de lucht in het brouwsel toe te laten om de suikers in alcohol om te zetten.

Het gisten gaat vrij langzaam en gebeurt in houten wijnvaten. Daarna is het aan de neus en de smaak van de meester om van de verschillende vaten een mooi Geuze Lambiek bier te maken. Geuze is een beschermde merknaam en daarom heet Toon’s bier Watergeuze.

Op happy hour zijn een paar flessen ontkurkt. Het was voor de meesten even wHappy hourennen omdat het geen goudgeel blond bier is met een schuimkraag. Een aantal deed het denken aan cider, maar dan wat zwaarder. Het is een bier voor liefhebbers. De brouwerij heeft hiervoor prijzen gewonnen.

Voor het jonge volkje in Midwolde onder de 18 jaar; ik heb het Toon niet gevraagd maar ik denk niet dat er een Vandenbroek 0.0 in het vat ligt. Geduld. Hoe langer zijn bier ligt, hoe beter het wordt.