Omwonenden van het voormalige bedrijven terrein Jager/Dusseldorp te Midwolde hebben een brief aan de gemeente Westerkwartier met een visie voor het gebruik van het terrein.
Een brief van de buurtbewoners van de locatie Midwolde.
Geacht raadslid,
Met veel belangstelling hebben wij het raadsoverleg van donderdag 14 november over locatiekeuze voor een nieuw gemeentehuis digitaal gevolgd. Wellicht bent u er mee bekend dat we als naaste buren van de locatie Midwolde al een hele historie met veel heftige momenten achter ons hebben en ons daarom bij de invulling betrokken voelen. Gehoord de vele gemaakte opmerkingen in de raadsvergadering constateren we dat er een aantal niet geheel juiste denkbeelden leeft over de locatie. In deze brief beschrijven we een aantal feiten zoals wij die als buren kennen en beleven. Wellicht geeft u dat een vollediger beeld van het terrein en helpt het u om meer gefundeerd wel/niet voor deze locatie te kiezen.
Visie terrein Midwolde. Het college schrijft in zijn brief van 1 maart 2022 met als onderwerp “Stedenbouwkundige visie Hoofdstraat 101 Midwolde” aan de Raad: “In december 2020 zijn wij eigenaar geworden van het perceel Hoofdstraat 101-1 in Midwolde. We zien kansen voor een hoogwaardige ontwikkeling van het gebied. Het terrein ligt gunstig bij de A7 en een transferium met uitstekend openbaar vervoer.
“Het perceel kent een prachtige ligging aan de hoofdentree van Leek/Midwolde nabij de A7 met Hoogwaardig Openbaar Vervoer verbindingen met Groningen en Drachten. Het terrein van ruim zeven hectare ligt tussen woonwijk Nienoordsrand en het bedrijvenpark Leeksterhout.”
“In de visie wordt als ontwikkelingsperspectief een hoogwaardige zichtlocatie gepresenteerd met attractieve gebouwen en publieksfuncties. Er is ruimte voor een diversiteit aan functies waarbij de locatie zich onderscheidt van een traditioneel bedrijventerrein. ……. Door in te zetten op een parkachtige kwaliteit met nieuwe verbindingen voor de fiets en voetganger kan dit gebied in betekenis toenemen.”
Bij de totstandkoming van het visie document zijn de omwonenden nauw betrokken geweest. Deze visie zou worden uitgewerkt en volgens de bijgevoegde planning zou dan per 1 oktober 2022 de bestemmingsplanprocedure van start gaan. Doordat het terrein Midwolde behoort tot één van de varianten voor een locatie van het gemeentehuis is de uitwerking geparkeerd.
Ligging terrein. Het terrein is gelegen aan de rand van het industrieterrein Leeksterhout. Aan de oostkant wordt het begrensd door de ventweg van de Oude Postweg en aan de zuidkant door de Hoofdstraat. De omliggende bedrijven zijn nagenoeg allen van de categorie dienstverlening/handelscentrum en hebben ook een daarmee overeenkomende uitstraling. Leeksterhout heeft een ruime open opzet met brede straten.
Van noord naar zuid loopt een laan met aan beide zijden hoge bomen. Daarmee is het beslist geen dichtbebouwd gebied met grote productiehallen die veel lawaai en veel uitstoot produceren. Veel percelen hebben naast het bebouwde deel een groot stuk groen.
Omgeving terrein. Aan de overkant van de Hoofdstraat is de wijk Nienoordsrand gelegen. De medewerkers van de huidige bedrijven weten de wijk goed te vinden. In de middagpauze wandelen ze in kleine groepjes door de wijk. En voor degenen die een rondje willen hardlopen is er op nog geen kilometer afstand het landgoed Nienoord, dat sinds de renovatie van de Hoofdstraat in Midwolde voor lopers goed en veilig te bereiken valt. Al met al voldoende mogelijkheden tot contact met zowel de bevolking als met ondernemers, en bepaald niet op afstand van de bevolking en ondernemers.
Sanering. Laat in de eerste plaats duidelijk zijn dat er gesaneerd zal moeten worden ongeacht of er een gemeentehuis of een andere bestemming komt. Menig rapport, onderzocht en opgesteld door gerenommeerde onderzoeksbureaus, geeft dat aan. Vroeg of laat zal de gemeente toch voor die kosten komen te staan. Anderzijds is het niet zo dat het terrein één grote giftbult is. Momenteel zijn er een 80-tal Oekraïners gehuisvest op het terrein, wat met instemming van de Raad is gebeurd.
Bereikbaarheid. Per auto is het terrein makkelijk bereikbaar via een rechtstreekse aansluiting vanuit de snelweg A7. Er is voldoende parkeergelegenheid. Maar wellicht nog belangrijker: de HOV halte bevindt zich vlakbij de ingang van het terrein. In 10 minuten is men met de bus bij P&R Hoogkerk en 10 minuten later op het hoofdstation in Groningen, waarbij de bus vervolgens doorrijdt naar het centrum van de stad en naar de wijk Lewenborg. In beide richtingen rijdt er minstens elk kwartier een bus en in de spits zelfs elke 10 minuten. Ook zijn er buslijnen van en naar Marum, Surhuisterveen, Drachten en Oosterwolde. Kortom, de locatie is zeer goed bereikbaar.
Omwonenden. Afgesproken is dat bij de invulling van het terrein de omwonenden nauw door de gemeente worden betrokken. De bouw van een gemeentehuis valt voor ons volledig binnen de kaders van een hoogwaardige invulling. Het gemeentehuis op deze locatie zou een heel goede invulling van dit terrein zijn.
Afsluiting. We begrijpen dat er meer belangrijke argumenten meespelen bij de keuze van een locatie. Doel van dit schrijven is alleen om een aantal niet juiste denkbeelden omtrent de locatie Midwolde weg te nemen. Denkbeelden die er toe zouden kunnen leiden om op voorhand de locatie Midwolde af te wijzen. Daarnaast vestigen we er de aandacht op dat met de keuze voor Midwolde en passant wel een aantal zaken (zoals sanering en herinrichting) waar u toch mee te maken krijgt, worden aangepakt.
En last but not least: het gemeentehuis en zijn medewerkers zijn hier van harte welkom.
We wensen u wijsheid toe bij het maken van uw keuze.
Met vriendelijke groet,
De Kerngroep Omwonenden terrein Jager/Dusseldorp
Meer over het gemeentehuis van de Gemeente Westerkwartier via de www.westerkwartier.nl