Midwolde & Wikipedia

logo Wikipedia

Anne Jelle Schilstra: Natuurlijk komt Midwolde op Wikipedia voor, al sinds 2005. Informatief, neutraal en verifieerbaar: eisen die Wikipedia stelt. Maar moeten we er ook tevreden over zijn? Let’s have a look. Hier is de Wikipedia-bladzijde over ons dorp: https://nl.wikipedia.org/wiki/Midwolde

Dit lijkt niet meer op de eerste site waar mee begonnen is: er zijn vanaf het begin een kleine 80-tal wijzigingen en wijzigingetjes aangebracht die tot de huidige site hebben geleid. Maar is wèl verbeterbaar!

De directe aanleiding tot dit artikeltje was dat er tot voor kort maar 2 foto’s op deze site stonden: natuurlijk de kerk en een van het praalgraf daarbinnen. Maar van het voormalige Dorps- en Theehuis en de beeldbepalende Gasterij Inkies was er geen afbeelding! Moet wèl, vond ik. Ik heb er daarom twee oude foto’s bij gezet van het café naast de kerk. Foto’s die van de Beeldbank Groningen gekopieerd zijn (dit màg (maar niet van alle foto’s daar)).

De luchtfoto helemaal rechts is door onze jonge dorpsgenoot Tygo Wouthuis gemaakt en voor Wikipedia beschikbaar gesteld: dank!

[bron: Leekster Courant] Foto omstreeks 1989: Opening Dorps- Theehuis

(red) Meer over het voormalige Dorpshuis-Theehuis vindt je op https://www.midwolde.info/midwolde/monumenten/theehuis/

Is het dan belangrijk wat er over ons dorp op Wikipedia staat? En wordt de site vaak opgezocht? Veel mensen weten niet dat je kunt zien hoe vaak een bepaalde Wikipedia-pagina bekeken wordt. Bijvoorbeeld dus onze Midwoldepagina: Bekijk het aantal bezoekers.

Komt neer op een kleine 2300 bezoekers per jaar. Natuurlijk zitten er vergisbezoeken bij (Google-misleidingen of Midwolda-zoekers) en niet iedereen zal de volledige pagina lezen, maar toch.

Veel historische en nieuwere foto’s van ons dorp zijn trouwens ook te vinden in: https://commons.wikimedia.org/wiki/Hoofdpagina en dan zoeken naar Midwolde.

En ook op de net genoemde site van de provincie met een uitgebreide verzameling historische afbeeldingen over Midwolde, kijk maar: op www.beeldbankgroningen.nl. 800 afbeeldingen! Misschien staat jullie huis er ook wel bij!

Door het Corona-huisarrest gestimuleerd ben ik zelf aan het aanvullen en verbeteren van Wikipedia begonnen (dat kan en mag iedereen!). Bijvoorbeeld over onze monumenten: De lijst van onze gemeentelijke monumenten is hier: 77 Gemeentelijk Monumenten ! Opvallend is dat de meeste van deze monumenten in dorpen van de oude gemeente Leek liggen. De andere dorpen hadden blijkbaar minder gemeentemonumenten, maar, de lijst is ook (nog) niet compleet. Noordenveld heeft trouwens helemaal geen gemeentelijke monumenten.  

En dan onze rijksmonumenten: 250 Rijksmonumenten_in_Westerkwartier  in onze gemeente waarvan 4 in Midwolde. Onder andere Theehuis Vreedewold wordt hier genoemd. Is nu dus Gasterij Inkies. Een foto ontbreekt.

Soms zitten er foutjes in Wikipedia-informatie die je toevallig kunt ontdekken. Bijvoorbeeld, van het gemeentelijke monument “Draaibrug bij Oostwold” over het Hoendiep was geen foto geplaatst en bovendien waren de coördinaten verkeerd (verwezen naar ergens bij Hoogkerk). Met behulp van de monumentenkaart op de gemeente-site: https://kaart.westerkwartier.nl/  kon ik zien waar de brug dan wel was (zoek maar even!).  En er toen naar toe gefietst, foto gemaakt en die op de gemeentelijke monumentenlijst gezet (helemaal rechts op de foto is nog net mijn fiets te zien, was niet de bedoeling). Ook de coördinaten aangepast, en nu is het in orde.

Het is een soort hobby geworden die in principe iedereen kan hebben. Niet dat het echt belangrijk is, maar wèl zinvoller dan sigarenbandjes of suikerzakjes sparen, denk ik. Bovendien, foutjes van een ander verbeteren is altijd leuker dan foutjes van jezelf.

Nog een voorbeeld: het Joods monument aan de Samuel Levistraat, tegenover Albert Heijn. Op de Wikipedia-lijst van oorlogsmonumenten in Leek, zie Oorlogsmonumenten in Westerkwartier als locatie aangegeven dat het op de rotonde staat, vlakbij de tunnel van de N273 naar Roden! Klik maar op de coördinaten links van het fotootje en dan via Google Earth. Een paar weken nadat je dit hebt kunnen lezen zal ik de locatie verbeteren, tenzij je me vóór bent!

Vraag!

Bovenaan werd de vraag gesteld of we tevreden moesten zijn met onze Midwolder pagina. Mijn antwoord: nooit! ’t Kan minder, maar ’t kan ook méér, èn beter! Daarom, als je ideeën hebt om onze Wikipedia-bladzijde te verbeteren: vertel het ons! Graag!

[bron: Gemeente Leek/Westerkwartier] Foto uit 1964: Waar was dit winkeltje in Midwolde?

Tenslotte, als je nog fraaie of interessante (oude) foto’s hebt van het dorp, van Inkies of van beroemde Midwolmers, zou het fijn zijn de dorpsvereniging of mij een seintje te geven, dan kunnen ze na digitaliseren in het Wiki-archief: voor de eeuwig en voor de gehele wereld te zien! Lijkt me beter dan om ze te laten verstoffen op zolder. Tenslotte: de mooiste foto van Gasterij Inkies verdient zeker een plaats op de Midwolder Wiki-bladzijde!

PS. Werken aan Wikipedia stelt wel eisen. De informatie moet correct en objectief zijn, met referenties naar openbare betrouwbare bronnen. Op de hoofdpagina van Wikipedia staat rechts een stukje “Over Wikipedia” dat een goede inleiding is. Schelden en onzin komt ook voor maar wordt veelal snel weer weggehaald. Voor verdere toelichting of suggesties kun je me bellen :-)!

Anne Jelle Schilstra, (tel. 513701)