Officiële opening van “De Ploeg” in “De Oude School”

RBKF_IMG_2399 (Large)
(foto Robert Kofflard)

Aanstaande zaterdag worden jullie uitgenodigd om de officiële opening van “De Ploeg” in Midwolde mee te maken in “De Oude School” aan de Pasop 2.  De opening is om 17:00 uur.
Uitgeslurpt van kunst kun je daarna ook nog eens genieten van de jaarlijkse BBQ van de dorpsvereniging Midwolde bij Gasterij Inkies. Lichaam en geest komen op deze manier samen. Geniet ervan!

De opening van de tentoonstelling is om 17:00 uur.

Frits Swart 

 

 

 

“DE PLOEG”

Johan Dijkstra en Siep van den Berg in Midwolde

Op 1 mei 1918 richtten een aantal jonge Groningse kunstenaars “De Ploeg” op. Veel van deze kunstenaars zijn later internationaal beroemd geworden: Jan Altink, Jan Wiegers en Johan Dijkstra.

Jan Wiegers introduceerde het expressionisme binnen “De Ploeg”.

Nieuw was ook het gebruik van verf, gemengd met bijenwas en benzine. De geschilderde, vaak Groningse, landschappen kenmerken zich door een hoge horizon, contrasterende kleuren en een perspectief dat verkregen werd door een weg of een sloot.

Het doel van “De Ploeg” was om Groninger artiesten nader tot elkaar te brengen.

Jan Altink schilderde expressionistisch, de “druksels” van Hendrik Werkman zijn constructivistisch en veel werk van Siep van den Berg is dat ook.

Meer over “De Ploeg” op de website van het Groninger Museum.


Johan Dijkstra (1896-1978)

(foto Robert Kofflard)
(foto Robert Kofflard)

Opleiding: Academie Minerva Groningen.

Samen met Jan Altink richtte hij “De Ploeg” op.

De invloed die Vincent van Gogh op het werk van Dijkstra had, is in zijn vroegere werk duidelijk zichtbaar. Zijn latere werk is meer expressionistisch. Om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien maakte hij illustraties voor boeken en boekomslagen. (Vrijwel volledig op de tentoonstelling aanwezig!)

 

Siep van den Berg (1913-1998)

Opleiding: Academie Minerva Groningen.

Kreeg les van Jan Altink.

Hij brak door toen Hendrik Werkman zijn schilderwerk ontdekte. In veel “druksels” is de werkwijze van Werkman herkenbaar. Hij was gehuwd met Fie, de dochter van Werkman. Na de Tweede Wereldoorlog studeerde hij aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs. In het begin van zijn werkzame leven schilderde hij naturalistisch maar wel met de voor “De Ploeg” kenmerkende contrasterende kleuren. Sinds ongeveer 1970 is zijn werk abstract geworden: vergelijkbaar met het latere werk van Mondriaan.

De tentoonstelling in Midwolde

Op de tentoonstelling zijn vrijwel alle omslagen die Johan Dijkstra voor boeken heeft gemaakt te zien alsmede de ontwikkeling van Siep van den Berg.

De tentoonstelling is open vanaf 11 september van 14.00 tot 17.00 uur en verder iedere zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Adres: “De Oude School”
Pasop 2 in Midwolde. [plan uw route]

Of na telefonische afspraak: 0594-513565