Overleg dorpsvereniging & Groninger Dorpen met KPN over internet en TV kijken

Het buitengebied van Midwolde; Pasop, Noorderweg en Traansterweg is met internet verbonden via de koperen telefoonkabel (of 4G). Televisie gaat via digitenne of satelliet.

Op initatief van Jos Leber heeft de dorpsverening Midwolde en de Vereniging Groninger Dorpen een overleg gehad met KPN over internet en digitenne.

Namens de Dorpsvereniging waren aanwezig Jos Leber en Peter Maat, namens de Stiching Groninger dorpen Sjouke Bakker en als internet gebruiker Jan Gietema. Namens KPN waren aanwezig de regiodirecteur Groningen, de directeur digitenne (“terrestiral broadcasting”) en de liason manager masten en kabels.

De “verglazing” van de wijkcentrale van de wijkcentrale voor Midwolde zou al een hele verbetering zijn. Deze centrale staat in Enumatil en van hieruit lopen koperen kabels naar abonees. De centrale zelf is ook  aangesloten via een ouderwetse koperen kabel. Als die centrale internet binnenkrijgt via glasvezel is er veel bandbreedte gewonnen.  Volgens KPN staat de verglazing van de wijkcentrale niet gepland. Voorafgaand aan het gesprek heeft KPN de telefoonkabels in Midwolde doorgemeten. Er zit geen verstoring wat de doorgifte zou kunnen vertragen.

KPN zet zich in om dorpen als Midwolde via 4G en 5G te voorzien van snel internet. In ons postcodegebied biedt KNP een 4G router aan. Met een bijbehorende SIM-kaart wordt het signaal vanaf de mast aan de A7 ontvangen. Deze mast is wel verglaasd en heeft een hoge capaciteit. Ik heb nu twee routers. Via de kabel is de snelheid 4.9 Mb/s en via 4G 8.2 Mb/s. Niet indrukwekkend maar voldoende.

Ook 5G internet komt eraan. Dat maakt al dat kabelwerk overbodig. Er staan schotels van de MIVD in Burum die door 5G worden gehinderd.  Dat schijnt te zijn opgelost, maar daar kregen we niet al te veel informatie over.

Er is gesproken over Digitenne. Veel mensen in het buitengebied halen hiermee het televisie signaal in huis. Digitenne heeft vorig jaar de frequenties gewijzigd en daarom kregen abonees een nieuw kastje. Smart cards die je in de televisie steekt als decoder worden niet meer ondersteund.

Met de nieuwe set-up box kan niet worden opgenomen en als je een smart-tv aan de muur hebt hangen, dan moet er nu toch een kastje onder staan. Bovendien zit je met een extra afstandsbediening. Directeur digitenne erkende de bezwaren en gaf als tip om het kastje achter de TV te plakken. Deze operatie was nodig vanwege wijzigingen in het frequentie landschap. Dat er met de nieuwe set-up box niet kan worden opgenomen heeft te maken met uitzend-rechten van NPO en RTL. KPN is gestopt met smart-cards als decoder omdat deze relatief eenvoudig waren te kraken.

We hadden niet de verwachting dat onze bezoek KPN zou bewegen om inmiddelijk de verglazing van het buitengebied uit te voeren en terrrestiral broadcasting aan te passen. We hebben wel aan de beslissingsmakers van KPN kunnen delen hoe in het buitengebied de diensten worden ervaren.

Jan Gietema, redacteur