Overleg dorpsvereniging & Groninger Dorpen met KPN over internet en TV kijken

Het buitengebied van Midwolde; Pasop, Noorderweg en Traansterweg is met internet verbonden via de koperen telefoonkabel of sinds 2018 met een 4G draadloos modem van KPN. Ook zijn er een aantal gebruikers draadloos via een straalverbinding aangesloten op Den Horn.  Live televisie kijken gaat via digitenne of satelliet.

Op initatief van Jos Leber heeft de dorpsverening Midwolde en de Vereniging Groninger Dorpen een overleg gehad met KPN over internet en digitenne in buitengebieden waar geen coax kabel of glasvezel ligt.

Namens de Dorpsvereniging waren aanwezig Jos Leber en Peter Maat, namens de Vereniging Groninger Dorpen Sjouke Bakker en als internet gebruiker Jan Gietema. Namens KPN waren aanwezig de regiodirecteur Noord en Oost Nederland, de programma manager Digitenne (“terrestiral broadcasting”) en de liason manager mobiele netwerk.

Internet via de koperen telefoonkabel
De snelheid van het Internet via de telefoonkabel is relatief laag. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de wijkcentrale voor het buitengebied van Midwolde. Deze centrale staat in Enumatil en van hieruit lopen koperen kabels naar abonnees. Doordat de centrale zelf ook  is aangesloten via een ouderwetse koperen kabel is ook Internet snelheid van deze centrale beperkt. Als die centrale internet binnen krijgt via glasvezel is er veel bandbreedte gewonnen. Volgens KPN staat de verglazing van de wijkcentrale niet gepland. Voorafgaand aan het gesprek heeft KPN de telefoonkabels van 3 door ons opgegeven adressen in Midwolde doorgemeten. Er zit geen verstoring op die adressen die de doorgifte zou kunnen vertragen.

Internet via 4G
KPN zet zich in om dorpen als Midwolde o.a. via 4G te voorzien van snel internet. Dit product heet “KPN Sneller Internet Buitengebied”. Door de te grote afstand tot de telefooncentrale is het product “Internet en TV” bij ons op het merendeel van de adressen niet mogelijk. Op de website van KPN kun je jouw postcode en huisnummer invoeren en dan krijg je te zien welk product wel mogelijk is. Ik zelf heb nu twee routers. Via de kabel is de snelheid 4.9 Mb/s en via 4G 8.2 Mb/s. Samen is dit toch een snelheid van 13.1 Mb/s, niet indrukwekkend maar voldoende.

Vanaf 2023 komt ook 5G internet eraan. De standaard 5G geeft een nog stabielere en kwalitatief hoogwaardigere mobiele verbinding. Onduidelijk is nog welke toepassingen hiervoor beschikbaar komen, maar naar verwachting zal het zeker ook gaan helpen om de connectiviteit in de buitengebieden te verbeteren.

Digitenne
Er is gesproken over Digitenne. Veel mensen in het buitengebied halen hiermee het televisie signaal in huis. Digitenne heeft vorig jaar de uitzendtechniek gewijzigd en daarom kregen abonees een nieuw kastje. Smart cards die je in de televisie steekt als decoder worden niet meer ondersteund.

Met de nieuwe Digitenne TV ontvanger kan niet worden opgenomen en als je een smart-tv aan de muur hebt hangen, dan moet er nu toch een kastje onder staan. Bovendien zit je met een extra afstandsbediening. Deze operatie was nodig vanwege wijzigingen in het frequentie landschap. Dat er met de nieuwe set-up box niet kan worden opgenomen heeft o.a. te maken met uitzend-rechten van NPO en RTL. KPN is gestopt met smart-cards als decoder omdat deze relatief eenvoudig waren te kraken.

We hadden niet de verwachting dat onze bezoek KPN zou bewegen om onmiddelijk de verglazing van het buitengebied uit te voeren en de mogelijkheden van van Digitenne aan te passen. We hebben wel aan de beslissingsmakers van KPN kunnen delen hoe in het buitengebied de diensten worden ervaren.

Jan Gietema, redacteur