Categorieën
Activiteiten

Reeënjacht Midwolde

Zondagavond 6 mei verzamelden zich een tiental natuurvorsers bij de boerderij van maatschap Ottema-Wiersma voor de reeënjacht.

Niet voor afschot, dat mag in Nederland niet op zondag, maar integendeel voor het redden van reekalfjes. Deze worden in mei geboren en worden door de moeder (reegeit) in het hoge gras achtergelaten. De eerste weken liggen de kalveren moederziel alleen en de geit komt zo nu en dan even langs om te zogen.

Datzelfde hoge gras dient ook een ander belang, namelijk als wintervoer voor de koeien. De volgende maandag (vandaag) wordt gemaaid. Janet en Meindert willen voorkomen dat reekalveren hierbij omkomen. Samen met Erik Zoethout en Herman Oldekamp (jawel, van de zaagcursus) is afgesproken om tevoren met een drone voorzien van warmtebeeld-camera de percelen af te zoeken naar verborgen reekalfjes. Met een klein team worden de kalveren uit de gevarenzone verwijderd.

In diverse ‘wildbeheerseenheden’ is de drone hiervoor al met succes ingezet. Maar in de praktijk is het lastig. Allereerst omdat bij Meindert elk perceel is omzoomd door bomen. Als de drone-piloot de monitor met warmtebeelden bestudeert ziet hij niet hoe zijn helicopter gevaarlijk dicht over de bomen scheert. Er zijn twee of misschien wel drie personen nodig om de drone te bedienen; een luchtverkeersleider die de piloot begeleidt om de drone in de lucht buiten obstakels te houden, de piloot die de drone bedient en een derde die het warmtebeeld bestudeert en de zoekers in het veld naar de ‘hotspot’ dirigeert.

Het interpreteren van het warmtebeeld vereist ervaring die zondag werd opgedaan. Daarom is naast inzet van high-tech apparatuur ook het aloude voetwerk gedaan; met 8 man op rij de percelen doorzoeken.

 

 

 

Er zijn geen reekalveren gevonden. We zijn waarschijnlijk te vroeg.

Over vier weken wordt er opnieuw gemaaid, dan zijn we er weer.

Jan Gietema