Zaagcursus Midwolde

Zaagcursus Midwolde Beste zagers en niet zagers van Midwolde.

Iedereen die woont tussen de rotonde en het Theehuis zal het wel gehoord hebben; de zaagcursus van de dorpsvereniging.

Vorig jaar waren er alleen al in Drenthe 3 dodelijke ongevallen met particulieren die in de staatse bossen kachelhout zaagden. Staatsbosbeheer is er klaar mee en laat geen particulieren meer zagen. Dat gaf mij te denken. Ben ik wel zo goed bezig als ik met een groepje de houtwallen van Ottema-Wiersma onderhoud?

Het is gelukt dat Terra-Next voor de dorpsvereniging de basis cursus voor professionele houtvesters, die normaal een week duurt, voor ons als particuliere hobby-zagers (klinkt zo lullig, maar dat zijn we wel),  in anderhalve dag samen te vatten om de beginselen van het veilig werken met de kettingzaag bij te brengen. Er waren 20 deelnemers aan de cursus.

Donderdagavond 16 november in Landgoedboerderij Oosterheerd was er theorie waar het met name ging over veiligheid. Hoe scherper de zaag, hoe veiliger het is. Het is ook onbestaanbaar dat je zaagt zonder zaagbroek, -schoenen en -helm. De kettingrem, waarvan de meeste cursisten ooit wel eens hadden gehoord, staat aan als de motor loopt maar je niet zaagt. Hierna, hoe onderhoud je de zaag en de ketting. In het laatste kwartier ging het ook het nog over – en ik weet zeker de helft van de cursisten zich hiervoor heeft aangemeld- waarheen valt de boom?

De cursisten zijn over twee volle zaterdagen verdeeld voor de praktijk; ‘s Morgens onderhoud aan de zaag en en het vlijmscherp vijlen van de ketting en ‘s middags het vellen van een boom. We waren te gast bij Meindert. In de boerderij is een lokaaltje waar we aan de zaag konden werken en in de voergang tussen de koeien konden we -in daglicht- de ketting vijlen.

Hamburgers worden gereed gemaakt

Na het preparen van de zaag kregen we een heerlijke broodje biologische Jursey hamburger en een glas volle melk, getapt uit de melktank.

Daarna het veld in. We hebben een houtwal ‘gedund’ waarbij we ongeveer een op de drie elsen  hebben omgezaagd, soms nog een beetje gestuurd met een touw en meestal met een velhevel. Maar ze vielen allemaal naar het westen, de geplande richting.

Elke velling is uitgebreid geanalyseerd.

Bij de groep van de eerste zaterdag moest er wel eens een pleister worden geplakt. Afgelopen zaterdag verliep zonder verwondingen. Er liggen nu 20 elsen. Zodra het land het toelaat haalt Meindert ze weg en de cursisten kunnen ze (buiten de cursus om) kort zagen en kloven voor eigen kachel vertier. Dat horen ze nog van me.

 

Met financiële steun van de  St. Dijk-Weeringfonds en de dorpsvereniging Midwolde zijn 20 cursisten uit Midwolde voor een eigen bijdrage van 65 Euro (⅓ van de werkelijke kosten) opgeleid om veilig om te gaan met ‘de helse machine genaamd motorkettingzaag’ en hebben bovendien veel plezier beleefd.