Zon overgoten 3e appelpersdag 2014

Zaterdag 4 oktober werd al weer de 3e appelpers dag georganiseerd. Door, laten we het houden op klimatologische en lokale omstandigheden was de aanvoer van appels uit Midwolde dit jaar beduidend minder dan de voorgaande persdagen. Des al niet te min werd er volop genoten van het persen van de appels uit eigen boomgaard in de persruimte van Fruitverwerking Niehove bij Fruitteeltbedrijf Oudenbosch te Niehove door de aanwezige deelnemers.
Appelpersdag-Midwolde-2014 (20)Ook dit jaar kon weer volop meegekeken en geholpen worden bij het proces van appel tot sap in pak. Er kan vanaf dit seizoen gekozen worden uit 3 of 5 liter pakken. Alle aanwezigen gingen naar huis met de 3 liter pakken. Waarom, omdat deze pakken praktischer zijn. Ook werd een demonstratie gegevens van de flessen vul machine. Op dat moment werden er flessen met appelsap gevuld voor een sociale werkplaats. De volle flessen worden zonder etiket geleverd en zelf voorzien van een etiket en vervolgens verkocht aan de klanten in de eigen winkels.

Een grootte order staat nog klaar voor verwerking. Het persen en leveren van 19.000 liter sap voor het maken van cider. De sap zal in grote tanks geleverd gaan worden aan de klant. En dan te bedenken dat voor een groep zoals wij het al een morgen doorwerken is om  ca 450 liter appels te maken.

Ook werd er weer een rondleiding gegeven over het bedrijf. Met de ‘pluk-trein’  reden we kris-kras over het terrein. Werd uitleg gegeven over het hand matig plukken. Op dit moment was al 80% van het fruit geplukt. Appelpersdag-Midwolde-2014 (16)Zijn dit jaar ruim 4000 nieuwe laagstam bomen aangeplant als gevolg van veroudering maar ook door vorstschade en ziekten. De opstelling en hoogte van de rijen ten opzichte van de zon. Ook het beschermen van de producten tegen vogels, hazen en reeën werd uitgelegd. Hierna nog een koele ervaring in één van de vele koelcellen.

Onder een heerlijk na jaar zonnetje en de gastvrijheid van de fam………. Genoten we van heerlijke zelfgemaakte appeltaart met koffie/thee/appelsap en rond de middag van een rijk gevulde lunch tafel, ook onder de stralende zon.

Appelpersdag-Midwolde-2014 (14)De oogst van Fruitteeltbedrijf Oudenbosch te Niehove is dit jaar goed te noemen. Ondanks een paar koude dagen en nachten in het voorjaar waardoor extra gesproeid moest worden ter bescherming van de jonge knoppen. Ook de warme en droge periodes hebben de vruchten geen parten gespeeld. Door een uitgekiend sproei en bewateringssysteem door de hele boomgaard werd op de juiste momenten gezorgd voor of een beschermende laag ijs om de knoppen of aan vullende voedingsstoffen onder aan de stammen van de bomen. Mede hierdoor zijn de vruchten groots en overdadig.

Een uitstekend seizoen dus voor de fruitteler van onder andere de (appels) Appelpersdag-Midwolde-2014 (1)Jonagold, Elstar, Golden Delicious, Groninger Kroon, Notarisappel, (kersen) Bigarreau Burlat , Vanda, (pruimen) Reine Victoria, Opal. Voor meer informatie zie op http://www.oudeboschfruit.nl/.

Tot een volgende appelpersdag,

Erik en Arnold.

 

 

Appelpersdag-Midwolde-2014 (18) Appelpersdag-Midwolde-2014 (15) Appelpersdag-Midwolde-2014 (12) Appelpersdag-Midwolde-2014 (11) Appelpersdag-Midwolde-2014 (9) Appelpersdag-Midwolde-2014 (4) Appelpersdag-Midwolde-2014 (3)Appelpersdag-Midwolde-2014 (7)