Aanbod rook- en koolmonoxide melders

Beste inwoners van Midwolde,

Vorig jaar hebben we met geld van het Ondernemersfonds van Leek (OVL) het hele dorp van reflecterende huisnummers kunnen voorzien. In het zgn 5 dorpen overleg samen met Oostwold, Den Horn, Enumatil en Lettelbert, hebben we dit jaar besloten voor een mooie aanbieding voor alle inwoners, gericht op brandveilig wonen.

Vrijwel elk huis heeft ze: rookmelders. Maar in veel oudere huizen doen ze het niet meer. De batterij is leeg, of eruit gehaald omdat de melder zo piepte. En daarmee kan een belangrijk levensreddend apparaat niet meer doen waar die voor bedoeld is: Levens redden!

Want:
In een huis waar werkende rookmelders hangen, heb je heel veel meer kans om een woningbrand te overleven. Rookmelders waarschuwen je razendsnel bij brand, ook wanneer je slaapt. Tijdens je slaap kun je nog wel horen, maar is je reukvermogen uitgeschakeld. Bovendien komt er bij vuur koolmonoxide vrij waardoor je diep in slaap raakt en uiteindelijk niet meer wakker wordt. Een klein beetje rook – dat je dus niet zult ruiken – is voor een rookmelder al voldoende om een luid piepend alarm te laten afgaan.

In geen van de dorpen is een brandweerpost aanwezig. De aanrijtijd van de brandweer naar de dorpen toe zit net op, maar in meerdere dorpen ook boven de norm (voor de meeste woningen 8 minuten). Dit maakt het beschikken over goed werkende en goed hoorbare rookmelders nog belangrijker.

Koppelbare rookmelders:
Tegenwoordig zijn er koppelbare rookmelders op de markt met een lithium accu met een levensduur van 10 jaar. Als één van de geplaatste rookmelders rook detecteert gaan alle daarmee gekoppelde rookmelders af. Dit betekent dat bij een beginnende brand wat verder weg van de slaapkamer, de vlakbij de slaapkamer geplaatste rookmelder ook afgaat. Met goed geplaatste gekoppelde rookmelders is de kans op een veilige ontsnapping uit de woning nog weer groter dan bij losse rookmelders. En de schade aan de woning (en die van de buren) door de eerdere ontdekking kleiner. De keerzijde is dat koppelbare rookmelders duurder zijn dan niet koppelbare.

Koolmonoxide melders:
Koolmonoxide is een dodelijk en reukloos gas, een sluipend gevaar in ieder huis. Het is een gas dat vrijkomt bij een onvolledige verbranding. Dit kan voor komen bij een open haard,houtkachel, een geyser of bijvoorbeeld een gaskachel.  Oók bij moderne cv-ketels. Hoe voorkom je problemen? Naast voorkomen is het hoe dan ook verstandig om koolmonoxidemelders te plaatsen in de buurt van het toestel.  De gekoppelde koolmonoxide melder kan met de gekoppelde rookmelders worden verbonden zodat ze tegelijk afgaan bij het constateren van rook of koolmonoxide.

 

Met het geld vanuit het Ondernemersfonds van Leek (OVL) en door collectief in te kopen zijn de prijzen ongeveer 50% lager.  Het gaat hier om melders van het topmerk FireAngel die ook door de brandweer geadviseerd worden.

Er zijn de volgende mogelijkheden; maak zelf je keuze.

(1) “Ik heb een klein huis en vind één rookmelder met een accu van 10 jaar genoeg”:
=>     1 stuks     € 5,00 (deze is niet koppelbaar en is daardoor goedkoper)

(2) “Ik wil graag koppelbare rookmelders”:
=>     2 stuks     € 40,00
=>     3 stuks     € 60,00
=>     4 stuks     € 80,00:

(3) “Ik wil graag een stand alone koolmonoxide melder”:
=>     1 stuks     € 15,00

(4) “Ik wil graag een gekoppelde koolmonoxide melder”:
=>     1 stuks     € 35,00

Ieder huishouden kan inschrijven, waarbij wel geldt dat op = op, op volgorde van inschrijving.

Hoe inschrijven?
Er is een bestelformulier (link) gemaakt waarmee alle privé huishoudens een bestelling kunnen doen. Via deze link kun je het Bestelformulier rook en_of koolmonoxide melders downloaden,  invullen en als bijlage bij een e-mail terug sturen naar leber.jos@gmail.com of inleveren op de Pasop 16 of Hoofdstraat 100.
Op de achterkant van het bestelformulier staat meer informatie over de types rook- en koolmonoxide melders.
Uiteraard wordt een installatiebeschrijving meegeleverd, waarin ook staat waar je de melders het beste kunt plaatsen.

De inschrijving loopt tot uiterlijk 30 december 2018. Daarna hoor je zsm hoe het verder loopt.
De actie is bedoeld voor inwoners van de dorpen. Per huishouden kan daarom op 1 van de genoemde sets van rookmelders en op 1 koolmonoxide melder worden ingeschreven. Mocht je om een goede reden toch meer melders willen, geef dit dan met die reden aan bij je inschrijving. Dan zal beoordeeld worden of die inschrijving gehonoreerd wordt.

Plaatsing en onderhoud van de rookmelders:
Afhankelijk van het type woning is minimaal één rookmelder per verdieping nodig. Plaats rookmelders vooral in de hal, op de overloop, in de woonkamer en op de slaapkamer.  Hieronder staat een plaatje met voorbeelden van waar de rookmelders het beste geplaatst kunnen worden.  Verder is het van belang de rookmelder regelmatig uit te zuigen met een zachte borstel op de stofzuiger, want dit voorkomt dat de rookmelder af gaat door vervuiling.