Aangenaam verrast door Elektrische Tourtocht

Het is volle bak op deze zaterdagmiddag in november en het begin van de middag. Aan de bespreektafel van Autobedrijf Nienhuis zitten 16 coureurs in de startblokken om voor het eerst een Elektrische Leaf door de 3 provinciën Groningen, Friesland en Drenthe te sturen.

Aan belangstelling voor elektrisch rijden geen gebrek constateert ook Harm Nienhuis. Zijn elektrische auto’s zijn overal in beeld. ‘Inmiddels ben ik met diverse gemeenten in Groningen, Friesland en Drenthe in gesprek om gezamenlijk de elektrische deelauto’s in buurten, wijken en dorpen neer te zetten. Waaronder het Westerkwartier. Midwolde is een mooi voorbeeld dat het kan!

Aan belangstelling geen gebrek

Als iedereen zich heeft geïnstalleerd vertelt Harm wat hem beweegt om in te zetten op elektrisch rijden. Inmiddels zijn er 31 elektrische auto’s beschikbaar! Ze staan tijdelijk tegenover het theehuis. Naast de Nissan Leafs is er een Tesla S en een Tesla X voor de langere afstanden.

‘Zoals in elke transitie heb je pioniers nodig die hun nek uitsteken’ zegt Harm. ‘En die pionier wil ik wel zijn. De eerste jaren zal dit project geen winst opleveren.

Maar daar investeer ik graag in omdat ik geloof dat fossiel rijden geen toekomst meer heeft. Het Energie-akkoord van Parijs, de stimuleringsmaatregelen van het Ministerie en omschakeling in de Auto-industrie zijn duidelijke signalen die ik al een tijdje zag aankomen. Tel daar de CO2-verplichting van gemeenten en de toenemende behoefte van de nieuwe generaties om hun steentje bij te dragen bij op, dan weet je dat elektrisch rijden de toekomst wordt.’

Het milieu is niet de enige reden. Ook de kosten van elektrisch rijden zijn aanzienlijk lager zowel in brandstofgebruik als onderhoud en afschrijving.

De tourtocht

Dan is het tijd om te vertrekken. Iedereen heeft al snel zijn auto’maatje’ gevonden en Harm geeft de chauffeurs de laatste instructies voor vertrek.

En daar gaan ze dan. Froukje neemt de leiding en gaat er als een speer vandoor. Zes Nissan Leafs verkennen glanzend wit, zwart, blue en beige de route langs Jonkersvaart, Bolmeer en Een naar Roden. Edith kent dit gebied op haar duimpje, ze ging er vroeger vaak naar toe met de kinderen.

De vergezichten zijn subliem en prachtig van kleur onder de stralende zon. Ook op de fiets is deze route zeer de moeite waard!

Het atelier

De organisatoren komen als laatste auto aan bij het kunstatelier want ze zijn onderweg een paar keer verdwaald. Inmiddels heeft kunstenares en gastvrouw Arjanne Oversier, het gezelschap al uitgebreid geïnformeerd over haar werk en rondgeleid in het atelier. De komende vier zaterdagen heeft ze open huis. Je kunt dus nog in de herkansing! Voor de High Tea worden we warm ontvangen door Chantal die in het naastgelegen woonhuis de High Tea uitserveert. In een aangename gezellige sfeer delen we ervaringen, genieten we van de gesprekken met elkaar en worden we verwend met heerlijke hartige en zoete lekkernijen zoals vijgen met geitekaas, warme pompoenquiche, wraps met vis en avocado etc.. Je proeft en ziet dat er veel werk van gemaakt is.

 

 

 

 

 

 

 

Opladen maar!

De inmiddels ervaren chauffeurs hebben er veel schik in en stappen soepel weer achter het stuur op naar het laadstation op het parkeerterrein van Van der Valk in Hoogkerk. Maar liefst 8 stations zijn daar beschikbaar. Ter plaatste geeft Mieke een demonstratie van elektrisch laden. Het gebruik van de gratis ANWB pas wordt gedemonstreerd, de aansluiting en beveiliging op de kabel en de volgorde van handelen. De handeling is eenvoudig maar je moet het wel even weten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Via de snelweg zijn we in een mum van tijd weer terug in Midwolde. 

Op het terrein van Nienhuis komen binnenkort 2 extra laadpalen. De Energie Coöperatie Midwolde onderzoekt in samenwerking met Nienhuis en de gemeente de exploitatie van extra laadpalen in Midwolde. Dat kan op publieke of particuliere deelplaatsen zoals op de PenR bij de A7, bij Gasterij Inkies, op de Traansterweg of op de Pas Op. Heb jij belangstelling voor een laadpaal voor elektrische deelauto’s in jouw buurt? Laat het ons dan snel weten! Wie weet ben jij begin 2019 de geluksvogel.

 

Conclusie

Na terugkomst gaan we nog even om tafel met Harm want die is natuurlijk heel benieuwd naar de ervaringen. De reacties zijn onverdeeld positief. Coby vindt de auto’s veel ruimer dan verwacht. Ubel vond het een hele prettige rijervaring en ziet elektrisch rijden wel zitten. Zelfs Rita is helemaal om. De elektrische deelauto heeft naast die driedubbele besparing op kosten nog een belangrijk voordeel. En dat is van vast autobezit naar flexibel autogebruik. Dat betekent ‘rijden waar, wanneer en waarin je wilt’. Als je comfortabel wilt rijden is er voor elke functie een passend voertuig. Harm noemt het voorbeeld van de auto met trekhaak, daarvoor kies je de bus. Of een huwelijkspaar in Midwolde, dat een onvergetelijke dag beleefde in de Tesla S. De vakantie-auto die vaak aan andere eisen moet voldoen dan voor je dagelijkse woon-werkverkeer. Het is de bedoeling dat de keuze in het deelauto bestand steeds verder wordt uitgebreid. Hoe meer deelnemers hoe meer keuze. Anne-Jelle stelt voor om dan ook maar een camper toe te voegen en hij is zeker niet de enige die daarvoor warm loopt. ‘Ook daar is bij 6-8 deelnemers wel een mouw aan te passen’, zegt Harm.

Zo is er in Midwolde straks voor iedereen een transportmiddel op maat. En met de handige app reserveer je op elk moment, op elk moment en zo lang als nodig de auto die jou past. Zelfs midden in de nacht want je opent en sluit de auto met je telefoon. Hoe cool is dat!

Namens de Werkgroep DuurZSaam Actief,

Anne, Martijn, Percy, Alina, Trijnie, Mieke, Lia en Ada