AED project Midwolde

Op de afgelopen jaarvergadering van de Dorpsvereniging heeft het bestuur voorgesteld om in het dorp Midwolde en buitengebied Pasop een tweetal automatische externe defibrillators (AED’s) te plaatsen.

Dit apparaat kan levenreddend zijn bij iemand met een acuut hartritmestoornis.  Deze persoon moet zo snel mogelijk worden gereanimeerd. Dit kan door hartmassage, maar het best is met behulp van een AED. Dat is een zaak van minuten.

Een AED  kan door het geven van elektrische impulsen het hart weer in ritme brengen.

Door AED’s in Midwolde te plaatsen en vrijwilligers op te leiden om het toe te passen kunnen we wellicht cruciale minuten winnen voordat de ambulance de hulpverlening overneemt.

Wat tijdens de jaarvergadering nog niet bekend was, is dat de beste inzet van onze AED’s gaat via de 112 alarmcentrale met het project AEDLocator. Aan deelname is een aantal  voorwaarden opgenomen, vandaar dat ons project momenteel nog niet operationeel is.

In dit systeem zijn de locaties van de AED apparatuur en vrijwilligers bij de alarmcentrale bekend. Bij een 112 melding wordt er allereerst een ambulance op uit gestuurd. Meteen daarna ziet de centrale welke apparatuur en vrijwilligers binnen een straal van 1 km aanwezig is.  Deze vrijwilligers krijgen dan bericht om in actie te komen. Zie hiervoor www.aedlocator.eu.

 

Om vrijwilliger te worden, moet je zijn opgeleid door de Nederlandse Hartstichting. De dorpsvereniging zal deze opleiding gaan organiseren en betalen. Dit vindt plaats in januari 2012 in het Theehuis.

Deze cursus duurt ongeveer 3 uur.  Afhankelijk van de mogelijkheden van de vrijwilligers is er een cursus op een avond en een cursus op zaterdagmorgen.

Na het behalen van het diploma schrijven de vrijwilligers zich in bij de meldkamer.

Omdat de meldkamers aan het reorganiseren zijn is  op dit momenteel nog niet bekend wanneer het systeem operationeel is.

Iedereen die zich wil aanmelden voor de cursus kan dit kenbaar maken  via dorpsvereniging@pasop.com