Wat een beleving die Led & Licht avond! Zo kun je zelf energie besparen!

Op dinsdagavond 7 november 2017 stroomt het langzaam helemaal vol in de zaal van Gasterij Inkies. Een geweldige opkomst!

De avond wordt geopend met een korte terugblik op de Energieavond die begin dit jaar is georganiseerd. Tijdens deze avond is geïnventariseerd waar behoefte aan is op het gebied van duurzaamheid. Stap voor stap wordt hier invulling aan gegeven.
Nogmaals komt aan de orde dat Duurzame Energie en DuurZSaam Actief zijn gefuseerd, onder de naam DuurZSaam Actief.

Sinds kort werkt DuurZSaam Actief samen met Buurkracht. Dit betekent dat DuurZSaam actief het zogenaamde Buurkracht team Midwolde – Pasop is geworden.

Orville Frijde onze Buurkracht begeleider vertelt over Buurkracht, het ontstaan van Buurkracht, wie betaalt Buurkracht en hoe Buurkracht ons kan helpen bij energie besparing in ons dorp. Verduurzaming is een sleutelbegrip. Voor meer informatie kijk op de Buurkracht – site https://buurkracht.nl

Vervolgens vertelt Jeroen van Agt van OLiNo (onafhankelijk expert testforum) zeer gepassioneerd over LED-verlichting. 
‘Op naar een samenleving die op een duurzame manier voorziet in haar eigen energie. Onze organisatie gaat daar een bijdrage aan leveren. We hebben een toepasselijke naam gevonden voor onze organisatie, OliNo genaamd, waarmee we willen zeggen: Olie Nee! De missie van OliNo is terug te vinden op www.olino.org

De strategie van OliNo staat als volgt beschreven op de site van OLiNo. ‘De manier waarop wij onze missie ten uitvoer willen brengen staat niet vast maar zullen we uitbreiden naarmate inzichten en mogelijkheden vorderen. Wat we tot nu toe doen is het volgende:

  • we zoeken naar middelen om het eigen gebruik duurzaam op te wekken (verbeter de wereld, begin met jezelf)
  • we zorgen voor bewustwording van het energieprobleem (elkaar informeren)
  • we publiceren voorbeelden van duurzame energieopwekking (elkaar helpen)
  • we publiceren voorbeelden van energiebesparing (elkaar helpen)
  • we staan open voor uw hulp, ideeën en opmerkingen en bieden de mogelijkheid die te delen, zie ook website’

Jeroen praat ons bij over een aantal technische gegevens, over lumen en efficiëntie, verbruik, welke lampen zijn er, waar moet je op letten, hoe kun je snel en efficiënt een goede keuze maken etc. etc.. Jeroen laat ons via de lampenportaal van OliNo zien hoe je een lamp kunt vervangen voor een LED lamp; welke fitting, wat voor licht, kwaliteit van de lamp en zelfs de prijzen. Geweldig!

Daarnaast krijgen we informatie over dimmers en leert Jeroen ons een trucje om vast te kunnen stellen of een lamp knippert (variatie in verlichtingssterkte). Niet iedereen neemt waar dat een lamp knippert, maar voor de mensen die daar gevoelig voor zijn is dat heel vervelend (kan hoofdpijn veroorzaken).

Of een lamp knippert kun je vaststellen door met je mobiele telefoon te doen alsof je een foto van een lamp gaat maken. Wanneer de lamp trilt, kan het beeld niet goed scherp gesteld worden en komen er bewegende balken in beeld. En inderdaad, als we dit thuis uitproberen blijkt dat we ook een aantal “knipperende“ lampen hebben.Omdat iedereen zo geboeid zit te luisteren naar Jeroen gaan we iets later dan gepland aan de koffie en thee.

Na de pauze wordt ons duidelijk wat we in ons interieur allemaal met licht kunnen doen.

Jon Harms, lichtontwerper/lichtadviseur, LED en duurzame verlichting-deskundige, laat ons zien wat een spotje, een led strip of lamp met ons interieur kan doen. Jon neemt ons mee langs alle ruimtes in een huis. Van wit licht voor de studeerkamer tot geel sfeervol licht in onze huiskamer. Van functionele tot spannende verlichting. Natuurlijk heeft iedereen zo zijn eigen idee over wat mooi is! Gelukkig maar, want anders zou alles hetzelfde zijn.

Nadat (bijna) alle vragen beantwoord zijn genieten we na met een drankje en komen we tot de conclusie dat het een zeer geslaagde avond was met veel energie en beleving!

 

DuurZSaam Actief

Alina, Anne, Arnold, Ada, Lia, Mieke, Percy en Trijnie