Eerste tien deelnemers voor elektrische auto delen in Midwolde

Op 1 juli is het elektrische deelautoproject in Midwolde officieel van start gegaan De app waarmee je een ruime Tesla of compacte Nissan Leaf kunt reserveren, is klaar. Dat maakten initiatiefnemers DuurZSaam Actief, Buurkracht en Nienhuis Occasions bekend op een feestelijke bijeenkomst op 30 mei. De auto’s zijn ook te boeken als “regiotaxi” met een vrijwilliger als chauffeur. Nu al staat de teller op tien deelnemers. Probeer het ook en meld je aan via buurkracht.nl/midwolde.

In Gasterij Inkies werden geïnteresseerde Midwolders en andere inwoners van de gemeente Leek bijgepraat over hoe autodelen precies werkt. Ada Kruiter van DuurZSaam Actief. “Een auto kost al snel duizenden euro’s per jaar aan belasting, verzekering, benzine en afschrijving. Dat is zonde, zeker als je de auto weinig gebruikt. Voor een Nissan Leaf ben je maar € 2,75 per uur kwijt. Een ideaal alternatief voor een tweede auto.” Onder de deelnemers zijn ook ondernemers en professionals die de luxe Tesla S of Tesla X reserveren voor lange zakelijke ritten, waardoor ze privé kleiner kunnen rijden. Rob van Buitenen is verantwoordelijk voor innovaties bij Enpulsen hij gaf de bezoekers een blik op de toekomst. Niet langer een eigen auto bezitten maar alleen betalen voor flexibel gebruik zal over een aantal jaar heel gewoon zal zijn.

Snel van start 

In het Brabantse Helvoirt loopt al sinds 2014 een succesvol project waarin 56 bewoners samen vijf auto’s delen. Initiatiefnemer Marcel Kloprogge was aanwezig om over de ervaringen te vertellen. Harm Nienhuis: “In Helvoirt hebben ze hun zaakjes goed op orde. We zijn dankbaar dat we hun aanpak, contracten en de app konden overnemen. Daardoor kunnen we in de gemeente Leek eenvoudig en snel van start gaan.”

Vrijblijvend meedoen

Meedoen is eenvoudig en geheel vrijblijvend. Harm: “Een abonnement op de Buurtauto Bundel kost € 60,- per jaar. Het maakt niet uit hoe vaak je van een deelauto gebruikmaakt en welke auto je kiest. Als je een auto nodig hebt, kun je de beschikbaarheid via de app op je smartphone checken, de auto van je keuze reserveren en eventueel direct wegrijden. Een sleutel ophalen is namelijk niet nodig, de deur openen kan ook via de app.”

Een gezellig ritje

Als mensen zelf niet kunnen rijden maar wel vervoer nodig hebben, kunnen ze de deelauto boeken voor een rit. Harm: “Dat is ideaal voor bijvoorbeeld de ouderen uit het verzorgingshuis die een afspraak hebben in het ziekenhuis. Een vrijwilliger rijdt ze dan heen en weer, waardoor er ook meteen sociaal contact is.” Voor ritten geldt een kilometertarief.

Uitproberen

Op dit moment staan de auto’s klaar op de Hoofdstraat en aan de Pas Op. Harm is druk bezig met de gemeente Leek om meer laadpalen te plaatsen. “Als er in bepaalde buurten veel animo is voor auto’s delen, kunnen we ook daar auto’s en laadpalen neerzetten.” Het is de bedoeling dat alle laadpalen gevoed worden met schone energie uit de wind- en zonnepanelenprojecten van energiecoöperatie Midwolde. Meedoen verplicht tot niets. Probeer een jaartje uit of autodelen iets voor je is en meld je aan via buurkracht.nl/midwolde.