Full House op Inloopspreekuur Warmtebeeldcamera

Maar liefst 21 enthousiaste huiseigenaren kwamen langs tijdens de twee informatieve inloop-spreekuren aan de Pasop en de Hoofdstraat in Midwolde op 1 en 8 februari. Tijdens een gezellige instuif met een aangeklede koffie installeerden de aanwezigen zich rond de keukentafel voor een interessante presentatie.

Evert Blansjaar van de Groninger Energie Koepel trapte de ochtend af met een boeiend verhaal over veel voorkomende energielekken. En eerlijk is eerlijk. Alle aanwezigen herkenden zich wel in het ene of andere voorbeeld.

Diverse onderwerpen kwamen aan bod. Wat is het bouwjaar van je huis? Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen? Wat levert de meeste besparing op? Van kieren dichten, koudebruggen en het inregelen van je cv-ketel tot kattenluiken en brievenbussen, luchtcirculatie, warmtewisselaars, dak- en raamisolatie, radiatorfolie met magneetjes en vloerisolatie met luchtkussentje. Oneindig veel mogelijkheden om energie te besparen passeerden de revue. Heel leuk waren de aanvullingen van Harry de Wit, onze glasspecialist vertelde over dubbele kierafdichting en energi opwekkende verf en glas.

Een belangrijke trend die zich nu overal voordoet zo leerde Evert ons, is de omschakeling van gas naar elektrisch. We gaan immers in 2050 met z’n allen van het gas af. Dat betekent dat als je overweegt zonnepanelen te nemen het slim is eenmalig de maximaal beschikbare ruimte te benutten. Zodat je niet later nog een keer extra kosten moet maken. Want hoe dan ook we gaan allemaal meer elektriciteit gebruiken in de toekomst. Er komen steeds meer elektrische alternatieven op de markt (auto’s, koken, warmtepompen, zagen, zitgrasmaaiers etc..)

Na deze leerzame uitwisseling gingen we met de warmtebeeldcamera aan de slag. Eerst bekeken we van binnenuit waar de energielekken zaten. In de kleine koestal-raampjes, hoeken en onder de terrasdeuren maar ook op kritische aansluitingen tussen het riet en de dakpannen. Daarna brachten we om de beurt de buitenkant in beeld. Super leuk om te zien op welke plekken het huis warmte verliest en waar niet.

Aan het einde van de ochtend besloten alle aanwezigen zich aan te melden voor de warmtebeeldcamera. Die gaat de komende weken in estafette-tocht door het dorp. Ook bleek tijdens de inschrijving al dat er serieuze belangstelling is voor een vijftal energiescans met woningverbeterplan. Conclusie van de aanwezigen was ‘het was een leerzame ochtend en dit maakt je bewust en gemotiveerd om aan de slag te gaan. Kortom: wegens succes geprolongeerd.

Ada Kruiter, DuurZSaam Actief Midwolde