Categorieën
Duurzame Energie DuurZSaam Actief

Midwolde Power

 

Energiescan voor particulieren:
Normale Prijs :  € 250,-
   
Aanbieding Ecocert :  € 195,-
Korting Dorpsvereniging :  € 50,-
Eenmalig aanbod :  € 145,-*
*Geldig t/m 31-12-2012, opgave via:duurzaam@midwolde-pasop.nl

Op donderdagavond 13 December, kwamen wij in ontspannen sfeer met een vijftigtal inwoners bijeen op de thema-avond: Duurzaamheid en Energie. Het werd een bijzondere avond in het Theehuis.

Florian Muller had een fijn stel specialisten geselecteerd en deed de aftrap met een kort verslag van de bevindingen van deel 1 van zijn onderzoek. (Rapport komt binnenkort op de site).

Jack van der Palen van het architektenbureau Archiview gaf een wervelende diashow over duurzaam denken en doen, met regionale, nationale en internationale voorbeelden van duurzame burgerinititieven.

Isolatie-expert, Dirk van Impe vertelde ons dat het grootste gedeelte aan verwarming van gebouwen via de gevels en daken verloren gaat.

Een interessante mogelijkheid om een zogenaamde energiescan te laten uitvoeren, werd uit de doeken gedaan door Maarten den Ouden van het bureau Ecocert. Je huis wordt van top tot teen doorgelicht op energieverbruik en energiebesparing.Bovendien gaat Maarten met jou als bewoner om tafel om op basis van de scan een plan van aanpak op te stellen voor het verduurzamen van je huis. Stel dat zonnepanelen een optie zijn dan krijg je advies waar ze  gunstig kunnen geplaatst, welk aantal het voordeligst is en hoe je een zo hoog mogelijk rendement kunt behalen.

De enquete die in de pauze werd uitgedeeld had een respons van 100% en er werd door ruim 20 aanwezigen ingetekend voor de energiescan. Een mooi ervaringsverhaal van Margreet Homan uit Haren kregen we nog en ten slotte een presentatie van Rob Aptroot over Grunneger Power, een cooperatie die zich sterk maakt voor zelfvoorzienende groene energie voor particulieren, straten, wijken en gemeenschappen in Groningen.

Het tweede deel van het onderzoek door Florian zal gaan over de behoefte aan zelfvoorzienendheid en duurzame energie die hier in Midwolde leeft en de scenarios om aankoop, onderhoud en gebruik van duurzame energie collectief te organiseren.

Enkelen van ons die letterlijk met de rug tegen de muur achter in de zaal zaten, kregen het stervenskoud. De conclusie is dan ook dat het Theehuis heel snel een energiescan nodig heeft. Misschien kan het Dorpsbestuur daar al vast mee beginnen op de valreep van 2012. De stemming zit er inmiddels goed in. Op naar een zelfvoorzienend en duurzaam 2013.

Ada Kruiter