Midwolmers smullen en koken in de kas van Italia in Olanda

Een groep van ruim 20 Midwolmers leerde ‘echt’ Italiaans koken, tijdens een geslaagde workshop in de kas van Gigi’s Italia in Olanda. In colonne en met zo weinig mogelijk auto’s togen we in 20 minuten naar Froombosch (gemeente Slochteren)

Na de hartelijke ontvangst in de gezellig ingerichte kas werden we ingewijd in de kookgeheimen van de Italiaanse keuken.
Eigenaar, Gigi, runt al tientallen jaren verschillende Italiaanse restaurants o.a aan de Paterswoldse weg, Steentilstraat en de A-Kerkhof in Groningen.

Samen met zijn crew verzorgt hij nu kookworkshops met verse producten uit de kas voor bedrijven en groepen op afspraak. Aangestoken door het enthousiasme en de passie van Gigi, gingen we geïnspireerd en in duo’s met elkaar aan de slag. Een ogenschijnlijk chaotisch maar toch gestructureerd, oergezellig spektakel viel ons ten deel.

Naar hartelust werd er gerold, geslagen, gekneed, gedraaid, geroerd, gesneden, gebakken, gekookt, gegoten, geplukt, belegd, gestrooid, gesmeerd en opgemaakt, dat het een groot feest was.


Gigi weet ons telkens op ludieke wijze subtiel te corrigeren wanneer hij onze typisch Nederlandse gewoontewoordje ‘moeten’ hoort vallen. Moeten is onzin en is daarom verboden te gebruiken vanavond aldus de Italiaan. Hij gaat ons daarbij helpen. Met dit woord leggen we elkaar en ons zelf een plicht op en ontnemen we ons zelf de kans om simpel plezier te hebben met elkaar. Met de frequentie waarin dit woord door iedereen te pas en te onpas gebezigd wordt, ontdekken we dankzij de opmerkzaamheid van Gigi dat het plezier maken met elkaar zonder deze ballast inderdaad met rasse schreden toeneemt.

Als de pasta de machine ingaat is het alle hens aan dek. Met complete verwondering zien we een pastaslinger ontstaan van wel 12 meter lang, die van hand tot hand reikt. 24 paar handen later levert ultiem teamwerk van de ongeschonden, gevouwen en verwerkte pasta een heerlijk gerecht op.

Tussen het proeven, lachen, pauzeren, helpen, improviseren, samenwerken en genieten door schuiven we moe maar voldoen samen aan bij een overvloedige tafel en onder begeleiding van een goed glas wijn, laten we ons zelf verrassen door een knap staaltje geraffineerde Italiaanse kookkunst.

Omdat alles mag en niks moet rijden we nog lang nagenietend met de nodige napret Midwolde tegemoet. Een avond om niet snel te vergeten.

Wie weet maakt u met de gemaakte Recepten van Italia-in-Olanda een klein wonder ‘ Italia in Midwolde’ met uw eigen gerechten in kas, tuin of keuken waar.

Arrivederci!

Meer informatie vind je op Gigi’s Italia in Olanda.