Reanimatie geslaagd

De jaarlijkse  AED / Reanimatie cursus van de dorpsvereniging is vandaag afgerond.  Een twintigtal cursisten hebben geoefend op reanimeren mét en zonder AED. Voor sommigen was het de eerste keer en anderen waren op herhaling.

Reanimatie2Er werd geoefend op wat je moet doen als iemand onwel is geworden. Is deze aanspreekbaar? Is er ademhaling? Zo niet, spreek omstanders aan, laat het alarmnummer 112 bellen en begin met reanimeren. In 20% van de gevallen kan dit redding geven.

Het oefenen op poppen begint altijd wat lacherig. Het piept en kreunt maar met rode en groene lampjes geeft deze ook aan of het goed gaat. Dertig keer pompen en 2 keer blazen en doorgaan tot de ambulance komt.

 De AED in deze oefening  ziet eruit als “ My first Sony”.Reanimatie 1 Druk op de groene knop en het apparaat begint te praten.  Het zegt dat je de electroden moet plakken. Dan bereidt  zich voor, geeft een waarschuwing dat iedereen de patient moet loslaten en probeert via een electrische stimulatie het hart weer op gang te krijgen.

In deze cursus is ook geoefend op de stabiele zijlegging en wat te doen bij verstikking.

 In Midwolde wonen nu  zo’n 40 mensen die zijn geoefend in de eerste levensreddende handelingen. Dat is een geruststellende gedachte.