Reanimatiecursus geslaagd

reanimatie2Op 11 en 12 mei werd in het Theehuis de opfris-cursus reanimatie georganiseerd.

Tien deelnemers hebben hun vaardigheden kunnen oefenen op reanimatie,
het gebruik van de AED en hulp bij verstikking.

Voor reanimatie geldt: let op eigen veiligheid, spreek het slachtoffer aan. Als deze niet reageert (laat) 112 bellen, open de luchtweg en controleer ademhaling. Als de ademhaling niet normaal is geef dan 30 borstcompressies afgewisseld met twee keer beademing. Ga door totdat er een AED is of de ambulance arriveert.

Bij verstikking: 5 keer hard tussen de schouwders slaan en als dat niet helpt doe je je armen om het slachtoffer en drukt hard de borstkas in.

Reanimatie 1Een en ander is onder deskundig toezicht in de praktijk (op poppen uiteraard) geoefend. Ook hoe je de AED’s ophaalt en toepast. Namens het Theehuis hebben Ingrid en Klaas de cursus gedaan.
De dorpsvereniging heeft twee AED’s in beheer; 1 bij de personeelsingang van het Theehuis en 1 bij Wim en Jose de Boer aan de Pasop.

Mensen die zich via Hartveilig hebben opgegeven krijgen van de 112 centrale instructie om ofwel direct naar het slachtoffer te gaan of de AED te halen.

De AED zit in een kast die met pincode is te openen. De code krijg je van de 112 centrale maar het is goed om deze zowiezo te kennen. Informeer hierover bij het bestuur: (Ingrid Duiker).AnneJelle-verstikking

De cursus wordt 1 keer per jaar door de dorpsvereniging gratis aan de leden aangeboden. Met 10 deelnemers was de belangstelling niet overweldigend. Als er genoeg belangstelling is kan er alsnog een cursus worden georganiseerd. Ook hiervoor kunt u contact opnemen met Ingrid Duiker.