Resultaten snoei- en groeitocht door Midwolde-Pasop

Het is zaterdag 12 maart. Een clubje “snoeiers”, van beginners, tweede jaars tot gevorderden, verzamelt zich bij Trijnie. De weersomstandigheden zijn prima, geen regen en niet al te koud. We starten met een kop koffie en genieten van zelfgemaakte (appel)taart. Ondertussen geeft Stieneke een korte inleiding en stelt ons verschillende vragen: ‘Wanneer kan er gesnoeid worden?’ ‘Waarom snoeien we eigenlijk?’. Van vorig jaar weten we nog “snoeien zorgt voor bloei en vorm”. Vandaag gaan we niet alleen met fruitbomen aan de slag, we gaan ook andere snoeiklusjes uitvoeren. Trijnie wil graag weten wanneer en hoe haar druif gesnoeid kan worden. Na een korte theoretische uiteenzetting gaan we naar buiten en maken een plan. We pakken eerst de fruitbomen aan.

IMG_2625 Gezamenlijk wordt gekeken welke takken eruit kunnen; wat geeft licht in de boom, hoe zal de boom verder gaan groeien etc.. Er wordt gezaagd en geknipt. Met veel enthousiasme worden ook andere struiken en de druif gesnoeid. Aan het eind van de ochtend gaan we nog naar een tweede adres om daar te horen en te zien hoe een bessenstruik gesnoeid dient te worden.

We ronden onze tocht af met een heerlijke lunch en gaan voldaan naar huis. Over een aantal maanden zullen we het resultaat zien van ons werk.