Stoken op hout, warm onthaald

Thema avond
Thema avond

Afgelopen dinsdagavond 11 februari 2014, is de thema avond ‘Zelf stoken op hout’ in Gasterij het Theehuis zeer goed bezocht. Onder de bezielende leiding van Jos Leber van de werkgroep ‘Duurzame Energie’ werd kort uiteen gezet waar Midwolde mee bezig is op gebied van duurzaamheid.

 

Begonnen we met een onderzoek naar duurzaamheid met o.a. ‘Gebouw Isolatie’ om verspilling van energie tegen te gaan. Nu richten we ons op maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen als ‘Zonnepanelen’ en ‘Stoken op hout’. De volgende logische stap is het zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien’. Deze drie-stappenstrategie wordt TRIAS-Energetica genoemd. 

 

Trias Energetica
Trias Energetica

Gedurende de avond konden de ruim 50 aanwezigen luisteren naar  sprekers en ervaringsdeskundigen die elk op hun eigen gebied vol passie iets interessants te vertellen hadden over: belang van een schoon afvoer kanaal, ombouw van een open haard naar een inbouwkachel, het stoken met een pelletkachel, hout als brandstof in relatie met het milieu en hoe kom ik aan hout om te kunnen stoken.

Onder de aanwezigen was ook de drijvende kracht achter de oprichting van de Groninger Energie Koepel (GrEK) Philip Kocken, hij heeft in het artikel ‘Aandacht voor hout flink aangewakkerd‘ deze avond perfect verwoord. Dorpsvereniging Midwolde is sinds kort ook lid van deze coöperatie welke onder andere als missie heeft ‘…het inspireren, aanmoedigen, verbinden, ondersteunen en trainen van dorpsverenigingen…’.

Voor vragen over deze avond kunt u terecht bij Jos via duurzaam@midwolde-pasop.nl.