Terugblik bezoek Meyer Werft

Het is een koude zonnige dag in maart. We gaan op schoolreis en de stemming zit er goed in!
In de bus heet voorzitter Klazien van den Dries de buren (ca. 16 personen) uit Midwolde hartelijk welkom op deze tocht naar Papenburg. We hebben er allemaal zin in. De enthousiaste initiatiefneemster van de breiclub in Lettelbert doet een oproep! Ze richt zich tot de inwoners die eens per week mee wilen doen met textiele werkvormen in het dorpshuis van Lettelbert.
Spontaan meldt zich na afloop direct een inwoner uit Midwolde aan.
Klazien vertelt over het pas opgestarte initiatief van een zeskoppige energiegroep die zich met duurzame energie bezig gaat houden.
De groep maakt hierbij dankbaar gebruik van de expertise en ervaring van 59 andere dorpen in Friesland, Groningen en Drenthe die zijn aangesloten bij de Groninger Energie Koepel. Ook wordt aansluiting gezocht bij de initiatieven die in Oostwold (energiegroep Zonnewal) en in Midwolde al bestaan op het gebied van duurzame energie.

foto

In een mum van tijd zijn we op de plek van bestemming. Jan Nienhuis is onze chauffeur en hij begeleidt ons professioneel tot op het terrein. Onderweg stapt de reisleidster van het bedrijf die van Friese afkomst is in de bus. De excursie begint met een film over het bedrijf. Daarna start de rondleiding. We zijn getuige van de productie van het cruise-schip in de werf dat al flink op hoogte is en krijgen via een tentoonstelling een indruk van de historie en innovaties binnen het bedrijf. Om het drijvende hotel in bedrijf te houden bijvoorbeeld is een ingenieus zelfvoorzienend energiesysteem in het schip gebouwd dat niet meer afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Het varen wordt nog wel aangestuurd door dieselmotoren en daarvan is de milieu-uitstoot net zoals van de grote tankers die rondvaren over onze wereldzeeen enorm. De grootste cruise-schepen kunnen tot 6000 mensen huisvesten. Er is inmiddels weer een trend naar de veel kleinere cruise-schepen die ca. 1000 gasten kunnen vermaken. Meyer Werft levert over de hele wereld cruise-schepen met elk een eigen stijl en voorzieningen op maat. De werf heeft al een volle orderportefeuille voor jaren. De werkgelegenheid in de regio Nederland & Duitsland verrijken de gebroeders Meyer met 12.000 (waarvan 3000 direct) en 9000 indirecte arbeidsplaatsen.
Het bezoek zit er op maar moeder is nog niet thuis. Nog lange niet want we besluiten de excursie te verlengen met een bezoek aan de Blauwe Stad.
En dan hebben we het toch echt gehad. Zeker voor herhaling vatbaar dat is de unanieme conclusie van het voltallige (ruim 40 personen) reisgezelschap.