Verslag van de Snoei en Groeidag 2015   

‘Maximaal 25% per jaar’

Het is zaterdag 28 maart, de zon schijnt, er is (nog) geen regen. Rond 9.15 uur stappen een aantal Midwolders op de fiets of in de auto. Gewapend met snoeischaar, handschoenen en kaplaarzen zijn we op weg naar Alina en Roelof aan de Hoofdstraat.Dit jaar staat wederom in het teken van het snoeien van appel-, en perenbomen. Onder de bezielende leiding van Stieneke (met bamboestok) kijken we terug op een zeer geslaagde snoeidag. Stieneke vertelt gepassioneerd en met kennis van zaken hoe je de verschillende fruitbomen tegemoet treedt als het op snoeien aankomt.Er komt heel wat bij kijken. Voor de één is het een masterclass, voor de ander de eerste kennismaking met fruitbomen snoeien. Na een heerlijke kop koffie/thee met appeltaart gaan we met ons gereedschap onder de arm maar liefst vijf verschillende tuinen in. De snoeibrigade heeft veel bekijks terwijl ze door Midwolde toert om kennis en ervaring op te doen.

  • Kijken, discussiëren, argumenteren,Snoeidag Midwolde
  • 360 graden rond, binnen- en buitenoog,
  • kapstokjes weghalen,
  • in de toekomst kijken, geef een boom ruimte,
  • bol en pyramidale vormen,
  • open snoeien, licht en lucht,
  • maten, harttak, gesteltakken,
  • maximaal 25% van de boom snoeien per jaar…..

Inmiddels is het gaan regenen, de capuchon gaat op, we geven niet op! Humor doet volop de ronde tussen haar vallende takken en ongemakken en dat veroorzaakt een hoop lol. We bewonderen  een mooie kas van buiten en van binnen. E n we wisselen eeuwenoude en de nieuwste wijsheden met elkaar uit. Rond half één stappen we weer op de fiets richting Coby en Anne Vogt. Daar staat een heerlijke lunch klaar, gemaakt door de deelnemers van vandaag.

We warmen lekker op, praten na………….en verheugen ons op de oogst later dit jaar. Volgend jaar kijken we weer wat vandaag heeft opgeleverd. Dan gaan we opnieuw aan de slag met de gouden snoeiregel maximaal 25%!

Alina, Roelof, Coby en Anne bedanken we voor de gastvrijheid. Voor de liefhebber komen  een aantal recepten beschikbaar van de heerlijkheden waarvan we deze dag hebben genoten.

Snoeidag Midwolde

Snoeidag Midwolde