Vierde energie avond in Midwolde goed bezocht

Midwolde 4e energie avond

De dorpsvereniging Midwolde organiseerde op 4 maart 2015 een vierde thema avond over duurzame energie. Hieronder een verslag van deze avond.

20150304_205633–door Peter Meems (GrEK)– Woensdagavond 5 maart was er voor de vierde keer een informatie avond in Midwolde met het thema energie. De bewoners van het dorp en andere geïnteresseerden waren allemaal welkom in het vernieuwde theehuis, wat tegenwoordig Gasterij Inkies heet. Jos Leber, lid van de werkgroep duurzame energie van de dorpsvereniging Midwolde, vertelde de zaal hoe er de afgelopen tijd druk geklust is aan het theehuis. Bij die verbouwing kwam ook het vraagstuk energiebesparen om de hoek kijken, een mooie brug naar het onderwerp van deze avond.

Eerdere avonden in Midwolde gingen onder andere over energiescans, isoleren, zonnepanelen en stoken op hout. Ditmaal vertelde Jos over de Trias Energetica. Dit is een driestappenstrategie om energie te besparen. In het kort komt het hier op neer: 1. Beperk de energievraag. 2. Gebruik duurzame energie. 3. Indien nodig: gebruik fossiele brandstoffen zo efficiënt en zo schoon mogelijk.

20150304_202509
Jos Leber: “Trias Energetica als uitgangspunt is dé manier”

Jos vertelde over de energiescans die 2 jaar geleden door Maarten den Ouden van Ecocert in het dorp zijn afgenomen. En over zonnepanelen, waar er al veel meer van te zien zijn in het dorp en waarbij hij in een aantal gevallen geholpen heeft bij de advisering. Aan zijn eigen huis heeft hij ook het nodige verduurzaamd. Onder andere heeft hij zonnepanelen gekocht, een houtkachel, spouwmuurisolatie, HR++ glas en LED-lampen.

Verder vertelde Jos over het feit dat huiseigenaren een voorlopig energielabel hebben gekregen. Het doel hiervan is om mensen bewust te maken van hun energiegebruik en mensen te stimuleren om duurzame maatregelen te nemen. Het voorlopige energielabel is gebaseerd op het bouwjaar van het huis en kan dus een onrealistische weergave zijn van het werkelijke energiegebruik. Een definitief label kan worden aangevraagd door bewijsstukken over besparingsmaatregelen te overleggen via www.energielabelvoorwoningen.nl. Als je benieuwd bent naar je huidige label of dat van huizen in de buurt kan je kijken op www.energielabelatlas.nl.

20150304_204736
Maarten den Ouden: “het energielabel is een feit”

De avond werd vervolgd door Maarten den Ouden. Volgen Maarten geven we een groot gedeelte van het geld dat we aan energie besteden uit aan aardgas. Daarom is het slim om te kijken hoe je kan zorgen dat je minder gas verbruikt. Dat kan met een energiescan. Een energiescan kan laten zien waar verbeteringen kunnen worden aangebracht op het gebied van warmteverlies en wat daarvan de terugverdientijd is. Enkele oplossingen zijn spouwmuurisolatie, glasisolatie, buitengevelisolatie of vloerisolatie. De scan helpt ook bij het aanvragen van een definitief energielabel en werd deze avond kosteloos aangeboden voor inwoners die overstappen naar het energiebedrijf van en voor de dorpsbewoners: Noordelijk Lokaal Duurzaam.

 

20150304_210140 - kopie
Geert Kruiter, voorzitter dorpsvereniging: “kracht gemeenschap sterker dan som individuele leden”

Namens de Groninger Energie Koepel (GrEK) vertelde Philip Kocken tenslotte over dit energiebedrijf Noordelijk Lokaal Duurzaam. Dit energiebedrijf is een coöperatie die haar winsten niet uitkeert aan aandeelhouders, maar het geld teruggeeft aan de leden van lokale initiatieven die aangesloten zijn bij GrEK, zoals dorpsvereniging Midwolde. Die kunnen daar dan weer duurzame en/of sociale activiteiten voor het dorp mee financieren. Zo is de cirkel rond.

Philip vertelde tenslotte dat de activiteiten en informatieavonden in Midwolde ook in andere dorpen met belangstelling worden ontvangen. Maar ook andere dorpen zijn actief en daar wil hij met anderen graag nog een keer over vertellen in Midwolde, want de dorpen kunnen echt van elkaar leren!

Redactie DV Midwolde: Voor een overzicht van eerdere avonden in Midwolde over Duurzame Energie klik hier en zie onderaan de pagina.