Water informatie avond een succes!

Donderdag 23 maart zijn we bijgepraat over de stand van zaken met betrekking tot water door Sarah Leijendekker en Mario Post van Waterbedrijf Groningen en Johan Bel van Mijn Waterfabriek.

Sarah en Mario nemen ons mee in de wereld van Waterbedrijf Groningen dat al 140 jaar lang water voor ons oppompt, zuivert en 24/7 drinkwater aan ons levert.

De beschikbaarheid van schoon drinkwater staat onder druk vanwege klimaatverandering, bevolkingsgroei en meer comfortgebruik. In de provincie Groningen gebruiken we gemiddeld 115 liter water per persoon per dag, waarvan 65 liter op gaat aan douchen. Door 1 minuut korter te douchen per dag wordt 5 liter water bespaard. Dit is een van de acties die we zelf kunnen ondernemen om te besparen op het gebruik van schoon drinkwater. Ander opties zijn een waterbesparende douchekop, een douche timer en een waterbesparend mondstuk. Het opvangen van regenwater in regentonnen voor gebruik in de tuin, in plaats van drinkwater, is ook een optie.

Johan Bel van Mijn Waterfabriek start zijn verhaal met de quote ‘Aan het begin van de watertransitie’. Belangrijkste aanjagers zoals Johan het noemt zijn klimaatverandering en druk op de drinkwatervoorziening. Extremere buien en langere droge periodes dwingen ons om van kampioen water afvoeren kampioen water vasthouden te worden. We gaan van een lineair watersysteem naar een circulair watersysteem. Verlagen van drinkwater gebruik, vergroten van het gebruik van regenwater en hergebruik van afvalwater (grijs water) zijn belangrijke succesfactoren. Regenwater is prima geschikt voor groenvoorziening en huishoudwater zoals toiletspoeling, douchen, wasmachine, autowassen etc.. Hemelwater opvangen, gebruiken en filteren wordt de nieuwe norm. Mijn waterfabriek levert voor de opvang van regenwater watertonnen met een zuiveringssysteem.

De presentaties van Waterbedrijf Groningen en Mijn Waterfabriek zijn toegevoegd als bijlage zodat u een en ander nog eens rustig kunt doornemen.

Wateravond-Aan-het-begin-van-de-watertransitie-Johan-Bel.pdf (276 downloads )

Wateravond-Presentatie-bewoners-Midwolde-Waterbedrijf-Groningen.pdf (245 downloads )

Al met al een zeer geslaagde avond met dank aan Sarah, Mario en Johan.