Wildpluk wandeling met proeverij in ‘d’Olle Tuun

Op vrijdagavond 23 juli 2021 toog een groep Midwolders onder leiding van Wilde planten expert, Sanne Scheltena, Nienoord in. Een deelnemer vond zo’n ’gezellige onkruidwandeling’ typisch passen bij ons bijzondere dorp.

Na een korte introductie van Sanne, die haar kennis en ervaring met wildplukken graag met ons deelde, kreeg iedereen de smaak vlot te pakken en gingen we op stap.
De eerste ontdekking werd de Linde. Iedereen kon van het lindeblad proeven. De jonge nog doorschijnende lindeblaadjes smaken heerlijk nootachtig in een salade, aldus Sanne. Van de lindebloesem kun je bovendien thee zetten. Deze thee smaakt honingzoet. De volgende verrassing is de beuk. Van het jonge beukenblad kun je lekkere chips maken door het blad in te smeren met kruidenolijfolie en 15 minuten in de oven op 180 graden te bakken.

Magische bril
Bij de volgende ontdekking worden we nog enthousiaster want er gaat alweer een nieuwe wereld voor ons open.
De brandnetel is aan de beurt. We ontdekken dat er mannelijke (donker zaad) en vrouwelijke (lichtgroen zaad) planten zijn. Van de topjes van de brandnetel (bovenste 4 blaadjes) kun je een stamppot of soep maken en je kunt er thee van zetten. De zaadjes vallen onder de zogenaamde ’superfoods’ want vooral de mannelijke zitten bomvol met vitamines. Geroosterd zijn ze lekker door de muesli of in smoothies. Je kunt het zaad ook door de sla doen en in brood en koekjes verwerken. De natuur is verbluffend effectief. Als je weet waar de kracht van de planten ligt voelt het bijna betoverend. Daar staan we even bij stil. Het is nog niet zo heel lang geleden dat gebruik van wilde kruiden voor onze (over)grootouders vanzelfsprekend was.

Proeverij in D’ olle Tuun
Bij terugkomst is de picknicktafel in d’olle tuun in mum van tijd feestelijk ingericht en rijk gevuld. Van de rozenbottel (Roosvicee) wist je natuurlijk al dat het een Vitamine C bom is. Maar wist je ook dat je rozenblaadjes kunt eten? Rozenblad heeft een geurig aroma en een zachte smaak. De heerlijke couscous salade die Mieke heeft gemaakt is met wilde kruiden en de vanavond geoogste linde- en rozenblaadjes een lust voor het oog.

Ook de stokbroodjes nemen gretig aftrek want de Paardenbloemblad- en Bieslookpesto volgens het recept van Sanne zijn een groot succes! De laatste verrassing van vandaag is de Moerasspirea limonade. De prachtige witte bloemen die in de slootwal groeien zijn ook op Nienoord geoogst. De siroop aangelengd met water geeft een friszoete limonade met amandelachtige smaak die mooi samengaat met de gerechtjes.

Er wordt nog lang genoten en nagepraat over de opgedane ervaringen. Bovendien zijn er weer leuke contacten gelegd.
En de deelnemers? Die zijn geïnspireerd om binnenkort zelf te gaan wildplukken in hun eigen tuin. Het recept voor de Paardenbloempesto van Sanne hebben we alvast op zak en kun je hier vinden: https://greendreamster.nl/pesto-van-paardebloemblad/

Rest nog de hamvraag. Is de paardenbloem nu een kruid of onkruid?

Ada Kruiter
DuurZSaam Actief Midwolde