Workshop fruitbomen snoeien succes

Onder deskundige leiding van Stieneke van der Wal hebben 20 enthousiaste Midwolmers donderdag 21 maart 2013 een workshop fruitboomsnoeien gevolgd. De workshop besloeg twee dagdelen; een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Tijdens de theorieavond hebben wij de biologie van de fruitbomen behandeld. Nooit geweten dat er zoveel te vertellen valt over een fruitboom en dan ook nog te bedenken dat alles in een notendop was.

WS_fruitboomsnoeien (3) WS_fruitboomsnoeien (2) WS_fruitboomsnoeien (1)

Hierbij een aantal wist-je-datjes die ik je niet wil onthouden:

-          wist je dat een appelboom tussen de 80 en 100 jaar oud kan worden?

-          wist je dat de takken van een appelbloesem niet uitkomen op een vaas en dat een perenbloesem zich daarvoor perfect leent?

-          wist je dat een fruitboom altijd geënt is en het zelfs mogelijk is om meerdere appelrassen in één boom te laten groeien?

-          wist je dat je een kersenboom in principe niet gesnoeid hoeft te worden?

Met deze en nog meer theoretische weetjes mochten wij, als voorbereiding op de praktijkdag, oefenen op een wilgentak. Het lukte iedereen om het geleerde in de praktijk te brengen. Uit een simpele wilgentak werden de mooiste peren- en appelbomen gecreëerd. De basis was gelegd voor de geslaagde praktijkdag!

Zaterdagmiddag 6 april was het zover en konden wij ons uitleven op echte fruitbomen. Op Hoofdstraat 135 werden wij gastvrij verwelkomd met koffie/thee en zelfgemaakte appeltaart. De groep werd in tweeën gesplitst en ging onder toeziend oog van Stieneke en Simon (een collega fruitboomexpert) aan de slag. De eerste takken werden met enige twijfel eraf gehaald, maar naar mate de middag vorderde begonnen de meesten fanatieker te worden.

WS_fruitboomsnoeien (10) WS_fruitboomsnoeien (11) WS_fruitboomsnoeien (9) WS_fruitboomsnoeien (8) WS_fruitboomsnoeien (5) WS_fruitboomsnoeien (4)

Het is van belang om de boom eerst goed te analyseren voordat je gaat snoeien: Wat voor een boom is het? Is het wel of geen achterstallig onderhoud? Waar wil je de takken over een aantal jaar hebben? Wat is het grootste probleem van de boom. Oftewel het vergt enig denkwerk voordat jij je op een boom kunt uitleven. Eén ding is zeker: na deze cursus kun je in ieder geval niet meer normaal naar een boom kijken. Je hebt namelijk de neiging om alle bomen te veranderen in een fruitboom.

Na diverse boomgaarden onderhanden te hebben gehad, hebben wij de dag, onder het genot van zelfgemaakte appelsap van de appelpersdag (nog bedankt Bert), afgesloten in de dorpstuin van Midwolde “de Olle Tun”.  Het was in alle opzichten een geslaagde workshop! Bedankt Stieneke voor je enthousiasme en je leuke manier van vertellen en uiteraard de complimenten aan de organisatie! Wellicht kunnen de recepten van de zelfgemaakte appeltaarten nog op de website van de dorpsvereniging worden geplaatst zodat iedereen de oogst op een goede manier kan verwerken.