Zonnepanelen nu tijdelijk met 21% subsidie

Op 3 april dit jaar hadden we een thema avond over zonnepanelen en daarna heb ik bij 3 dorpsgenoten hierover geadviseerd en zijn er inmiddels fraaie zwarte zonnepanelen geplaatst waarmee al heel wat energie in deze mooie zomer is opgewekt.  Die aanschaf was nog met max. € 650,- subsidie en die pot was begin augustus leeg, maar sinds een uitspraak van het Europese Hof van Justitie kan nu de BTW op de aanschaf van zonnepanelen worden teruggevraagd.

Het Ministerie van Financiën heeft op 7 november bekend gemaakt hoe uitvoering gegeven wordt aan het zogenaamde Fuchs-arrest en heeft bepaald dat een particulier die zonnestroom levert, aangemerkt kan worden als BTW-ondernemer.  Het is de vraag hoe lang deze regeling nog zo zal blijven en mijn advies is om als je overweegt zonnepanelen aan te schaffen er nu gebruik van te maken.  Zonder subsidie kun je een investering in ca 10 jaar terug verdienen, maar met deze regeling is dat ca 2 jaar korter.

PV veldopstelling

De afgelopen maanden heb ik ook veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van zonnepanelen in zogenaamde vrije veld opstelling en dit plaatje hierboven is daar een fraai voorbeeld van. Dat is interessant voor mensen die een rieten dak hebben of veel schaduw door bomen. Ten opzichte van plaatsing op je eigen dak komen daar weer andere zaken en mogelijkheden bij kijken.

Verder is er sinds deze maand ook een nieuwe werkgroep “Duurzame energie” actief waarin Bert de Boer, Erik Zoethout ,  Henk Smits en ikzelf zitting hebben. Wij zijn op dit moment bezig met het idee om een thema avond over duurzame warmte te organiseren waarin vooral het stoken op hout centraal zal komen te staan.

Wij overwegen nu ook om over deze nieuwe mogelijkheden met zonnepanelen een extra avond te houden en willen graag weten of daar belangstelling voor is via het e-mail adres: duurzaam@midwolde-pasop.nl

Mocht je de aanschaf van zonnepanelen overwegen dan kun je contact met me opnemen dan kom ik graag langs voor een advies.

Met zonnige groeten,

Jos Leber (06 -2409 6981)

Lees alle publicaties van Duurzaam…