Midwolde wil 100% zichtbare huisnummers

DvhN 2017-10-11 Reflecterende huisnummers Midwolde

Het is een gruwel voor hulpverleners: huisnummers zijn onvindbaar of onleesbaar vanaf de weg. Want als iedere seconde telt, moeten de ambulance, politie, brandweer en andere hulpverleners snel bij het juiste adres zijn. In Midwolde (gemeente Leek) voerde de dorpsvereniging daarom actie om alle huizen te voorzien van reflecterende nummers.

Met financiële steun van het Ondernemersfonds van Leek en een bijdrage van de Provincie Groningen, Programma Landelijk Gebied,  zijn eind oktober 160 van de 165 adressen gratis voorzien van reflecterende huisnummers.

DvhN 2017-10-11 Reflecterende huisnummers Midwolde
Vandaag in het Dagblad van het Noorden

Aanleiding
Een oproep in de media van twee jonge ambulancechauffeurs uit 2016 vormde de aanleiding tot het initiatief. De chauffeurs  gaven aan dat nummers vaak zo slecht zichtbaar waren dat ze soms op smalle wegen moesten draaien en zo kostbare minuten verloren gingen en daarom stuurden ze naar zeven gemeenten in het Noorden vragenlijsten om hier iets aan te doen.  Vaak werd op hun verzoeken aan gemeenten niet gereageerd, of luidde de reactie kortaf dat niet de gemeente maar de bewoner verantwoordelijk was voor de zichtbaarheid van huisnummers.

Soortgelijk project
Bestuurslid Jos Leber (67) Dorpsvereniging Midwolde pakte de oproep op, nadat eerder (in 2014) al een soortgelijk project leidde tot ongeveer tien zware vierkante palen met reflecterende huisnummers bij agrariërs in de omgeving van Midwolde. Leber zocht uitgebreid naar leveranciers en vergelijkbare projecten in het land en stuitte daarbij op een leverancier die zelf op de ambulance rijdt en de goede plaatjes en bordjes kon leveren.

Driehoekig bordje
Het bedrijf had de toepasselijke naam: reflecterendehuisnummers. Het belangrijkste product is een driehoekig bordje dat aan 2 zijden van reflecterend materiaal is voorzien waarop de huisnummers in zwart worden geplakt. Dit driehoekige bordje (zie afbeelding) is op een paal van gerecycled kunststof leverbaar maar kan ook los op een hek of pilaar worden bevestigd. Daarnaast zijn er huisnummerplaatjes en -stickers leverbaar. Op 2 adressen in Midwolde konden inwoners een testopstelling  bekijken, waarbij bleek dat de inwoners van Midwolde een voorkeur voor witte bordjes bleken te hebben omdat zij de gele variant ‘te fel’ vonden.

Afleveren van huisnummers
Bij het afleveren van de huisnummers worden eventuele palen samen  met de leverancier in de grond geslagen. Inmiddels hebben ook de dorpen Den Horn, Enumatil en Lettelbert op het project ingehaakt en is daarvoor extra subsidie verkregen.  In oktober zullen met deze 2e levering dan ruim 360 reflecterende huisnummers bij totaal 257 huizen zijn geleverd.  De dorpsvereniging Midwolde heeft alle informatie over dit project op haar website gezet zodat andere verenigingen ook gebruik kunnen maken van de opgedane kennis en ervaring en daar hun voordeel mee kunnen doen.

Voor meer informatie over dit project kijk op onze projectpagina Reflecterende huisnummers.