Paddenstoelen Plezier van 4 tot 80 plus!

Paddenstoelen Plezier van 4 tot 80 plus!
De oudste van de groep is 80-plus en de jongste bijna 4 jaar. Dapper trotseren 12 Natuurzoekers de regen, waterplassen en modder tijdens de Paddenstoelen wandeling van zondag 3 oktober op Nienoord.
Onze IVN-gidsen zijn Egbert, Alice, Edith en Garmt en zij genieten zichtbaar van zoveel enthousiasme tijdens een van hun eerste fysieke tochten in dit nieuwe seizoen.
Zodra we het bos induiken staat de eerste paddenstoel; de Aardappelbovist in alle soorten en maten klaar. Daarna vinden we zwavelknopjes met en zonder rode stip. Even later verwonderen we ons over de rodekool zwam en dan laat de vliegenzwam zich zien.
Ondertussen ontdekken we hazelnoten, moerbei bomen achter de schelpengrot en een eeuwenoude eik. We verzamelen tamme kastanjes ontdekken met een spiegeltje de onderkant van de paddenstoelen. We zien hoe dier en plant zich in harmonie voortplanten zoals bijvoorbeeld de galwesp die de eik als gastheer uitkiest en de ‘biefstukzwam’ zich verstopt in de voetholte van een beuk.
We luisteren naar het lied van het roodborstje en springen
met de laarzen door te plassen. Na zo’n anderhalf uur volledig opgaan in de natuur, komen we het bos vol energie weer uit. Op de terugweg verschijnt in het open gras de inktzwam (wist je dat je hier inkt van kunt maken) en de indrukwekkendste paddenstoel tot nu toe; de reuzenzwam groeit rechts van ons.
Wat een opbrengst! Iedereen gaat naar huis met mooie zoekkaarten en een informatie-boekje van de IVN. De IVN bedankt ons en wij bedanken de 4 gidsen.
Aangekomen bij Gasterij Inkies staat de warme chocolademelk op ons te wachten. En die valt goed in de smaak. Opgeladen en tevreden genieten we samen nog wat na van de Natuur die ons zo lief is.
Werkgroep DuurZSaam Actief
Mieke, Lia, Alina, Riek, Percy, Martijn, Alina en Ada